Gelderse Vallei

Misstanden De Glind: Kamerlid wil dat schaderegeling verlengd wordt

Lisa Westerveld in De Week van Gelderland.
Lisa Westerveld in De Week van Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als het aan Tweede Kamerlid Lisa Westerveld uit Nijmegen ligt, wordt de regeling rondom het schadefonds voor misbruikslachtoffers verlengd. Die regeling loopt nu nog tot eind 2022, maar mede vanwege de misstanden in De Glind zou die verlengd moeten worden, vindt Westerveld.
Dat zei de GroenLinks-politica vrijdagavond in de uitzending van De Week van Gelderland. Het schadefonds is ooit opgericht vanwege het onderzoek naar geweld in de jeugdzorg sinds 1945 van de Commissie De Winter.

'Durven zich niet te melden'

"Dat gaat over zaken van 1945 tot nu", vertelt Westerveld. "Dankzij die regeling hebben slachtoffers recht op 5000 euro. Geld verzacht nooit het leed, maar het kan wel erkenning geven. De regeling is tot eind dit jaar open, maar er komen nu veel nieuwe verhalen binnen. Veel mensen durven zich niet te melden of weten niet van de regeling. Ik zou dan ook willen dat de regeling langer wordt opengesteld."
Annemiek Harder (rechts) en Inge de Jager.
Annemiek Harder (rechts) en Inge de Jager. © Omroep Gelderland
Er zijn meerdere commissies geweest die onderzoek deden naar misstanden in de jeugdzorg. Zo publiceerde de Commissie De Winter een rapport in 2019 en kwam de Commissie Samson al in 2012 met een rapport. Toch blijven er nieuwe misstanden naar buiten komen, zoals nu uit het Gelderse jeugddorp De Glind. Vanuit Omroep Gelderland werd onderzoek gedaan naar de misstanden. Inge de Jager is een van de journalisten die het onderzoek deed.
"Het aantal slachtoffers loopt schrikbarend op", zegt De Jager. "Het zijn hele heftige reacties. Zo sprak ik een vrouw die verkracht werd door haar pleegvader en nu in een traject zit om uit het leven te stappen." De Jager sprak al veel slachtoffers. "Het gaat de hele dag door, allemaal heftige verhalen. Ik kan niet wegkijken of zeggen dat ik geen tijd heb. Dat hebben die mensen al vaak genoeg gehoord."

De hele uitzending

De Jager en Westerveld bespraken de problemen vrijdagavond met Annemiek Harder, bijzonder hoogleraar jeugdzorg aan de Erasmus Universiteit. De Jager heeft veel kritiek op het huidige beleid. Bijvoorbeeld over de aangestelde vertrouwenspersonen. "Die ging vier keer per jaar langs in een gezin. Daar gaan kinderen echt niets tegen zeggen." Ook betwijfelt ze of een schadevergoeding wel echt erkenning is.
Bekijk het hele gesprek hieronder.
De week van Gelderland

Zie ook: