Achterhoek / Arnhem en omstreken

Kamerlid boos over vertraging aanvraag energietoeslag

Bart van Kent (rechts) tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Bart van Kent (rechts) tijdens een overleg in de Tweede Kamer. © ANP
DOETINCHEM - SP-Kamerlid Bart van Kent vindt het bizar dat inwoners van Doetinchem pas over een week hun energietoeslag aan kunnen vragen, als ze die niet automatisch krijgen. Bijvoorbeeld omdat ze een uitkering hebben. "Dat geld wordt door het Rijk beschikbaar gesteld, dat moet zo snel mogelijk naar de mensen die het nodig hebben."
Omroep Gelderland bracht vorige week naar buiten dat het aanvragen van de toeslagen niet altijd even makkelijk is, in Doetinchem kan dat pas vanaf 14 oktober. “Het uitkeren van mensen die het geld automatisch krijgen, vraagt nogal wat ambtelijke capaciteit”, zegt een woordvoerder.
Eerst de mensen met een uitkering, daarna kan iedereen die er recht op heeft de toeslag aanvragen. "Dit hebben we juist gedaan om mensen na hun aanvraag zo snel mogelijk te helpen", aldus een woordvoerder.
Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek dat Arnhemmers maar liefst veertien weken moesten wachten. Van Kent noemde dat onbeschoft. "Dat je het nog veertien weken moest uitzingen, terwijl mensen nu in nood zitten."

Arnhem grijpt in

Arnhem heeft inmiddels ingegrepen. Er zijn extra mensen aangenomen en vanuit andere afdelingen gehaald om de aanvragen sneller te verwerken. "We hebben heel hard gewerkt om de termijn in te korten. Veel inwoners hebben het inderdaad nu nodig", zegt wethouder Mark Lauriks. De wachttijd is nu vier weken.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat sommige gemeenten het nog over 800 euro hebben, terwijl het Rijk 500 euro extra beschikbaar heeft gesteld voor de laatste inkomens. Wageningen is een van die gemeenten. Een woordvoerder laat weten dat er op dit moment druk wordt gewerkt aan de voorbereidingen om de toeslag – via een collegebesluit – op te hogen naar 1300 euro. “Het Rijk heeft pas op Prinsjesdag het budget hiervoor ter beschikking gesteld.”
Van Kent snapt daar weinig van. “Dit is wel een heel bureaucratisch argument. Je kan ook even de koppen bij elkaar steken.” Hij heeft Kamervragen gesteld.