Gelderland

Provincie zet mes in de begroting, met grote gevolgen

Het provinciehuis van Gelderland in Arnhem.
Het provinciehuis van Gelderland in Arnhem. © ANP
ARNHEM - De provincie Gelderland zet de komende jaren flink het mes in de begroting. Er is veel minder geld te besteden doordat er veel minder rente binnenkomt. "Overal wordt pijn geleden", zegt gedeputeerde Jan Markink.
Onder meer de Gelderse molens, het Jeugdsportfonds, grote sportevenementen, festivals, het democratiefestival en onderhoud van de kasteeltuin van Middachten worden getroffen. Ieder jaar geld op de rekening, afkomstig van de provincie, zit er niet meer in.
Het was lang de vetpot van de provincie: de NUON-gelden. Soms werd uit die 'spaarpot' geld gehaald, maar het idee was: zo weinig mogelijk uitgeven en dingen doen van de rente. Die rente is echter flink teruggelopen: het gaat om miljoenen, en van dat geld werd van alles gedaan.
Door de jaren heen is onduidelijker geworden wat nu precies bekostigd werd van de rente en wat van het geld dat de provincie altijd uit kan geven. "Geleidelijk aan is dat minder duidelijk worden, dat valt op als je in je portemonnee kijkt en ziet dat er minder in zit", zegt Markink.
De gevolgen zijn groot. Bijvoorbeeld voor de Gelderse molens - die kunnen nu nog een subsidie krijgen voor 2.000 euro per molen per jaar, dat kan straks niet meer. Alleen voor een los project kan dan nog geld worden gevraagd.

'Moesten knoop doorhakken'

Het Jeugdsportfonds, idem dito. Pijnlijk, zegt Markink. “Dat is nou de moeilijkheid, we hebben naar alle programma’s gekeken. Overal wordt pijn geleden, dat geldt ook voor het Jeugdsport- en Cultuurfonds, maar op een gegeven moet je de knoop doorhakken, hoe pijnlijk ook.”
Een andere klap is voor het openbaar vervoer. Over de kosten daarvoor zijn er langer zorgen. Door corona zijn er minder mensen in de bus gestapt en de kosten worden (door hoge gasprijzen en stijgende lonen) hoger. Om de bussen te laten rijden zoals ze reden, is 25 miljoen euro nodig. De provincie heeft 12,5 miljoen euro gereserveerd. Gelderland hoopt dat het Rijk gaat meebetalen, anders is het mogelijk dat er lijnen worden geschrapt.

Op de rit voor de verkiezingen

Over een paar maanden zijn er verkiezingen. Markink wilde vóór die tijd de boel op de rit hebben, zodat de nieuwe Statenleden met een schone lei kunnen beginnen. Die Statenleden hebben dan nog een pot van 50 miljoen euro voor losse projecten. "Dat is echt minder dan de laatste jaren, we kwamen aan 250 miljoen euro per jaarbasis."
Het voorstel van de provincie gaat nu naar de Statenleden. Die gaan binnenkort debatteren over dit onderwerp. Over een maand moet er een besluit worden genomen.