Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Verbazing om fotografen die wolf omsingelen: 'Alles voor het plaatje'

Wolvenpaparazzi op het Nationale Park de Hoge Veluwe.
Wolvenpaparazzi op het Nationale Park de Hoge Veluwe. © Anoniem
OTTERLO - De fotografen die vrijdag een wolf omsingelden in Nationaal Park de Hoge Veluwe krijgen weinig bijval. Zowel experts als mensen op sociale media hebben moeite met de actie. Hoe verklaren een professioneel fotograaf en een wolvenkenner het gebeurde? "Ze doen alles voor het plaatje."
Vrijdag doken er beelden op vanuit de Hoge Veluwe. Te zien is hoe zo'n tien fotografen een wolf omsingelen en van zeer dichtbij vastleggen met hun camera's. Dat roept de nodige reacties op. Veel mensen merken op dat de wolf met rust moet worden gelaten, terwijl anderen vinden dat het juist de wolf is die niets in Nederland te zoeken heeft.
Jakob Leidekker, woordvoerder van het park, vindt het een logisch gevolg van het bestaan van de wolf in dichtbevolkt Nederland. De fotografen waren echter wel in overtreding: op het park mag je namelijk niet zomaar buiten de paden lopen en dat deden meerdere fotografen wel. "We hebben al mensen beboet", laat Leidekker weten. "Vanwege de beelden kwamen boa's van de provincie naar het park voor extra controle. In samenwerking met onze eigen boa's zijn boetes uitgedeeld aan mensen die buiten de paden liepen."
Extra controle zal er niet komen. "Het is onderdeel van ons lopend werk. We controleren altijd al op deze regel en delen boetes uit aan overtreders."

'Te weinig toezicht'

Leo Linnartz is wolvenexpert bij ARK Natuurontwikkeling. Hij vindt dat er niet genoeg gehandhaafd wordt. "Er is te weinig toezicht", zegt hij. "Dat wreekt zich nu. Er moet meer handhaving zijn en dus moeten er meer boa's komen. Wat nu op de Hoge Veluwe is gebeurd, is niet conform de wet. Het is zowel betreurenswaardig als bekeuringswaardig."
Dieren hebben een andere houding als ze zich onaangenaam voelen
Een anonieme getuige meldt dat de wolf niet geïrriteerd oogde. Ook daar reageert Linnartz op. Hij verbaast zich om meerdere redenen over de opnames. "Het begint bij dierenwelzijn", legt hij uit. "Wilde dieren vinden het niet fijn om zo benaderd te worden. Ze raken gestrest en zijn onrustig, ook al zie je dat niet altijd. Ik snap dat een fotograaf zich op het moment misschien moeilijk kan inhouden, maar ik roep ze toch op om altijd afstand te houden en de telelens te gebruiken."
"We willen niet dat deze dieren wennen aan mensen", vervolgt Linnartz. "We hebben hierom al lastige zwijnen en vossen. Daar gaan al dingen mis mee, en met een wolf kunnen die ongelukken nog veel erger zijn. "

'Adrenaline loopt op'

Jan Vermeer uit Hoenderloo is professioneel natuurfotograaf. Zijn foto's van paddenstoelen zijn gepubliceerd in het vermaarde tijdschrift National Geographic en BBC Wildlife Magazine. Ook hij heeft de video gezien. "De wolf is een delicaat onderwerp met alleen harde voor- en tegenstanders", legt hij uit.
Vermeer ziet toerisme als een van de redenen voor het incident. "De wolf is mooi, maar de bossen zijn erg vol. Dat effect zien we nu. Mensen gaan massaal de natuur in, daar is ook veel reclame voor gemaakt. Zeker op de Hoge Veluwe zijn veel fotografen. Die doen alles voor het plaatje. Die zien een wolf, de adrenaline loopt op en dan gebeurt dit."
Vermeer ziet een trend onder hobbyfotografen. "Het is de tendens. Veel fotografen lokken bijvoorbeeld eekhoorns met nootjes voor die ene foto. Is dat liefde voor de natuur? Ik vraag me dat af. Daarbij zie je het altijd terug op de foto. Dieren hebben een andere houding als ze zich onaangenaam voelen. Daarom maak ik ook liever foto's van paddenstoelen. Dan kan ik zo dichtbij komen als ik wil."
Kijk hoe Glenn Lelieveld en Jakob Leidekker verschillend denken over de fotografen bij de wolf:
Glenn Lelieveld en Jakob Leidekker over fotografen bij de wolf