Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Hoe maak je nieuwe natuur? Britse experts leggen het uit

Ter illustratie
Ter illustratie © Omroep Gelderland
DEELEN - Een braakliggend stuk grond. Daar wil je wel natuur van maken. Maar hoe doe je dat? Natuurbeschermers uit Engeland kwamen dat woensdag uitleggen in het dorpje Delen bij Arnhem.
Een boerenakker die braak komt te liggen. Stel dat je daar weer echte natuur van wilt maken. Dan kan je het niet op zijn beloop laten en het onkruid laten woekeren. Maar wat moet je dan wel doen? Een groep natuurbeschermers uit Sussex kwam dat uitleggen aan Nederlandse natuurbeschermers, grootgrondbezitters en boseigenaren.

Opmars

Verwildering (rewilding) is in Europa aan een enorme opmars bezig. Niet voor niets heeft de WUR professor Liesbeth Bakker aangetrokken met als motto: rewilding the world.
Rewilding gaat een hele beweging worden. Verwacht wordt dat de bijeenkomst in Deelen het begin vormt van een grote rewilding-beweging in Nederland.

Gezonde natuur

Volgens ARK Natuurontwikkeling die de bijeenkomst organiseerde, is rewilding een vrij nieuwe manier van natuurherstel. Het gaat uit van het herstelvermogen van de natuur als je die ruimte en tijd geeft.
"Door ruimte en tijd te geven aan de natuur om ‘zichzelf te kunnen zijn’, kan gezonde natuur terugkeren op plekken waar deze eerder is verdwenen. Rewilding is een aanpak die altijd zoekt naar het belang van natuur én mensen en deze op vaak verrassende wijze weet te combineren, legt Lars Soerink van ARK uit.

Red de Veluwe

Toch hebben we ook in Gelderland al veel ervaring met rewilding. De Gelderse Poort, de Maashorst en Kempen-Broek zijn daar voorbeelden van.
En nu is het volgens Soerink tijd om rewilding ook over de Veluwe te gaan uitrollen. Een voorproefje om van een kwijnend landbouwbedrijf weer een bruisend natuurgebied te maken? "Doe niet te veel, laat de grond zoveel mogelijk met rust En vooral: kijk nauwkeurig wat er verandert en handel daarna."