Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

VIDEO | Ook onder water is de herfst begonnen

OOIJ - Waterplanten, vissen en sporen van de bever: ook onder water is de Gelderse natuur verrassend mooi. BuitenGewoon dook onder in een plas in de Groenlanden, een natuurgebied in de Ooijpolder.
Vergelijken met een duikplek voor de kust van Aruba kun je het onderwaterleven in Gelderland niet, vindt de snorkelende boswachter Thijmen van Heerde, maar mooi is de onderwaterwereld zeker. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink gaat met de boswachter van Staatsbosbeheer mee het water in. Omdat het water al behoorlijk is afgekoeld, is een wetsuit geen overbodige luxe...

Blauwalg nog niet verdwenen

Door de warme, droge zomer is het nog steeds opletten waar je het water in duikt. Blauwalg is nog steeds niet overal verdwenen, blijkt als de twee een van de beoogde snorkellocaties bekijken. Even verderop ligt een plas waar het water wel kraakhelder is. Langs de oever zijn sporen van bevers aanwezig. Ook onderwater is goed te zien dat het grootste zoetwaterdier van ons land hier regelmatig rondzwemt...
Onderwater wijst de boswachter naar beverpoep, dat op een aantal waterplanten is gevallen. Op meerdere plekken dobberen afgeknaagde takken, waarop de tandafdrukken van de bever duidelijk zichtbaar zijn.

Vleesetende waterplant

Iets verderop verschuilt een jonge snoek zich tussen de waterplanten, wachtend op een maaltje dat vroeg of laat voorbij zwemt. Van Heerde wijst ook op de aanwezigheid van een vleesetend plantje in het water. Met zijn gele bloemetjes vangt het blaasjeskruid allerlei kleine organismen. Als er iets eetbaars op het bloemetje gaat zitten, klappen de bloemblaadjes dicht en wordt de vangst vervolgens verteerd door de plant.
Er groeien veel verschillende soorten planten in het water in de Ooij-polder. Door de massale aanwezigheid van grof hoornblad heeft de plas veel weg van een onderwatertuin. Tussen de planten leven niet alleen vissen, maar ook allerlei andere dieren zoals slakken en salamanders. Ook zit het water tjokvol algen. In een theelepel water kunnen wel tien miljoen van deze microscopisch kleine plantjes rondzweven. In het water in de Groenlanden zie je de algen in allerlei soorten en maten. Sommigen vormen grote groene bollen in het water.
Ook onder water is de herfst begonnen

Planten sterven af

Net als boven water bereiden planten en dieren die in het water leven zich voor op de koudere maanden die komen. Vissen zwemmen bijvoorbeeld dichter bij de bodem, waar het water in de wintermaanden minder koud. Veel waterplanten worden bruin of sterven net als waterlelies af, om pas in het voorjaar weer tevoorschijn te komen. De bever blijft wel het hele jaar rondzwemmen. Bij de burcht heeft het knaagdier een grote voorraad takken aangelegd, zodat er ook in de winter voldoende te eten is.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te horen in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.