Rivierengebied

Ook huisdier lijdt onder crisis; kosten vaak niet op te brengen

Steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van kosten die huisdieren met zich meebrengen.
Steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van kosten die huisdieren met zich meebrengen. © Pixabay
HERWIJNEN - Een noodkreet van Wilma de Joode uit Herwijnen. Ze runt een stichting die dierenbezitters helpt die in financiële problemen zitten en kan het aantal hulpverzoeken bijna niet meer aan. Gelderse dierenartsen luiden de noodklok nog niet, maar zien wel dat mensen veel vaker naar kosten vragen en constateren dat steeds meer mensen zorg voor hun huisdier mijden.
"Vorig jaar zijn we begonnen en toen hebben we in tien maanden tijd ruim 68.000 euro aan rekeningen betaald", zegt Wilma, die stichting Sterk voor Dieren onder haar vleugels heeft. "Dit jaar zitten we nu al op 55.000 euro, dus de nood is gigantisch." De laatste maanden neemt het zo erg toe dat ze zelfs een tijdje geen verzoeken meer aannamen. "Maar we hebben weer wat donaties binnen, dus we kunnen weer even verder."
Wilma is groot dierenliefhebber, heeft meerdere honden en is dag en nacht bezig met de hulpvragen. "Ik werk hiernaast ook nog deels, maar in elke vrij uurtje bel ik met dierenartsenpraktijken, met crematoria, met asiels. Ik bel, ik mail en ik probeer coulance te regelen." Mensen die om wat voor reden dan ook de rekening voor de dierenarts niet meer kunnen betalen, helpt ze met de stichting uit de brand. "Maar we betalen mensen nooit zelf. We schakelen rechtstreeks met de dierenarts, daar komt het geld terecht."
Ik hoor al mensen die moeite hebben om eten te kopen voor dieren
Gelderse dierenartsen begrijpen de zorgen. "Als mensen al honderden euro's per maand kwijt zijn aan de energierekening, dan blijft er weinig over voor de dieren en de dierenarts. Ik hoor nu al wel mensen die moeite hebben om eten te kopen voor dieren", stelt Peter Klaver, dierenarts in Dodewaard. "Mensen informeren ook meer dan ooit naar prijzen. En als je nu bijvoorbeeld een hond van twaalf hebt, met een levensverwachting van dertien jaar dan gaan mensen iets minder lang laten sleutelen dan vroeger."

Afspraken afzeggen

Bij Dierenartsenpraktijk Suylighem in Zuilichem zien ze niet direct meer mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen. "Maar wel meer mensen die afspraken afzeggen, dat merken we wel." Toch benadrukt Roeland Wessels van Dierenkliniek Sint Anna 404 in Nijmegen dat mensen niet als eerste besparen op hun dier. "Dat dier is voor de mens ook zo belangrijk, dat het qua besparen relatief laat aan de beurt komt." Hij ziet wel dat mensen bewuster kijken naar wat ze uitgeven. "Dat ze niet meer het super-de-luxe voer aanschaffen, maar dat ze een segment daaronder gaan zitten."
Met je uitkering zeven Dobermanns onderhouden? Ja, dat lukt niet hè
Zo melden de schrijnende gevallen zich dus nog voornamelijk bij de stichting van Wilma. En dat worden er meer. "Dat is heel heftig allemaal, dat kan ik je wel zeggen, maar het is heel fijn om te kunnen", verklaart Wilma haar passie. "Mensen zijn zo dankbaar, ze hangen soms huilend aan de telefoon. Er zijn vaak gezinnen met kinderen en gescheiden moeders die dan in de problemen komen. Dieren mogen daar nooit de dupe van zijn."
Toch helpt Wilma niet iedereen. "Als jij al nauwelijks boodschappen kunt kopen om je kinderen te voeden en dan toch een nieuw dier aanschaft, dan hoef je niet bij ons aan te kloppen. Dat is het domste wat je kunt doen." Ook Wessels benadrukt dat. "Met een minimum uitkering zeven Dobermanns onderhouden, ja dat lukt niet hè."