Gelderse Vallei

Wie zijn die mensen op de Biblebelt? Maarten gaat op onderzoek uit

Wie zijn die mensen op de Biblebelt? Maarten zoekt naar het antwoord.
Wie zijn die mensen op de Biblebelt? Maarten zoekt naar het antwoord. © Omroep Gelderland
EDE - Hoe is het om streng christelijk te zijn in een samenleving die steeds verder ontkerkelijkt? Welke spanningen levert dit op en hoe gaat men hiermee om? Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga dook voor Omroep Gelderland maandenlang in de wereld van reformatorische christenen op de Gelderse Biblebelt. Hierover maakte hij de vijfdelige verhalende podcastserie Niet van de Wereld.
Vanaf vandaag is de eerste aflevering te beluisteren:
Reformatorische christenen – kortweg refo’s – zijn de meest orthodoxe christenen binnen de protestantse kerk. Ze zijn met ruwweg 500.000 tot 600.000 en het worden er steeds minder. Een groot deel woont samengeklonterd op de Gelderse Biblebelt.
Wie zijn deze mensen? Hoe leven ze, wat denken ze? Maker Maarten Dallinga heeft een christelijke achtergrond en wilde ooit zelfs dominee worden. Maar over de refogemeenschap wist hij weinig. Uit fascinatie en omdat hij de berichtgeving over refo’s vaak oppervlakkig vindt, besloot hij zich onder te dompelen. “Mijn doel was om werkelijk te kunnen doorvóélen wie deze mensen zijn”, zegt Dallinga.
Dallinga las rijtjes boeken en nam een abonnement op het Reformatorisch Dagblad. Hij interviewde uiteindelijk zo’n 25 mensen op de Biblebelt. Hoogtepunt was een logeerweekend bij een groot refogezin, waar hij vrijwel alles opnam. Ook interviewde hij mensen die braken met de refowereld. De podcast toont hoe refo’s zich verhouden tot de bredere samenleving en onderzoekt hoe stevig de refozuil eigenlijk nog is. De eerste aflevering is een eerste kennismaking met deze subcultuur.
Niet van de Wereld is ook te vinden in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Wekelijks komt een nieuwe aflevering online. Het laatste deel wordt op maandag 7 november gepubliceerd. De serie kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Anoniem Intiem en Verstrikt

Eerder maakte Maarten Dallinga voor Omroep Gelderland de podcastseries Anoniem Intiem (over seksplekken voor mannen in de open lucht) en Verstrikt (over zelfdoding). Met beide won hij de journalistieke prijs De Tegel en verschillende andere prijzen.
Omroep Gelderland publiceert jaarlijks meerdere podcastseries. Eerder verscheen bijvoorbeeld ook de prijswinnende hitserie De Dood van Robert. Meer over de podcastseries van Omroep Gelderland op www.omroepgelderland.nl/podcast.