Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Natuurfotografen omsingelen wolf op de Veluwe

Natuurfotografen staan, begin oktober, op korte afstand van de wolf.
Natuurfotografen staan, begin oktober, op korte afstand van de wolf. © Anoniem
HOENDERLOO - Woest is hij. Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging heeft geen goed woord over voor de natuurfotografen die vandaag een wolf hebben omsingeld op de Veluwe. Op beelden is te zien hoe een tiental mensen met camera's op steenworp afstand van het dier foto's maakt, en het jonge dier ook volgt.
"Wat je ziet is dat mensen die zichzelf natuurliefhebbers noemen crimineel gedrag vertonen", vertelt Lelieveld. "Ze laten de wolf wennen aan de aanwezigheid van mensen. Ze creëren een probleemwolf. Dat is nu nog niet het geval, want hij loopt nog niet naar mensen toe. Dit is zwaar illegaal, je moet een wolf wild houden. Ik snap niet dat je dit als natuurliefhebber goed kan praten voor zichzelf."

Op terrein van Park de Hoge Veluwe

"Deze mensen moeten zich kapot schamen. We weten niet wie het zijn. Dit is op de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe, dus we vinden dat Park Hoge Veluwe toezicht moet houden." Het zou gaan om drie jonge wolven. "Ze zijn nog naïef. Ze moeten nog leren om bang te zijn voor mensen. De ouders kunnen niet in de buurt komen, want die durven dat niet."
Bekijk hier hoe fotografen van dichtbij foto's maken van een jonge wolf. De maker van deze beelden wil anoniem blijven.
Natuurfotografen omsingelen wolf op de Veluwe
Van de Zoogdiervereniging zijn vandaag twee mensen aanwezig om te kijken wat de situatie is, vertelt Lelieveld. "Op afstand in de bosrand loopt waarschijnlijk één van de ouders die probeert bij de welpen te komen. Maar één welp wordt opgesloten. Er kan geen contact worden gemaakt tussen ouder en welp, omdat er mensen tussen staan."

'Gedrag van fotografen is het probleem'

"De welp is iets te relaxed en je ziet op de beelden ook geen agressie vanuit de ouder. Dit is geen probleemwolf, maar een probleemsituatie. Het gedrag van de mens is fout, niet het gedrag van de wolf." Maar de Zoogdiervereniging is bang dat andere mensen of instanties het juist wel zo zien. "We vrezen dat het anders geïnterpreteerd wordt. Park de Hoge Veluwe wil van de wolf af, dat hebben ze nooit ontkend. Maar zij zijn verantwoordelijk voor toezicht op toeristen."
Park de Hoge Veluwe denkt daar heel anders over, laat woordvoerder Jakob Leidekker weten. "De wolf zoekt de mensen op, in plaats van andersom. Dat is niet onlogisch. Stel je wordt in de stad geboren, is de drukte het uitgangspunt. Als jij midden in Amerika op de prairie wordt geboren, ben je juist niet gewend aan mensen. Zo moet je dat ook zien met deze wolven. Ze zijn in een drukbevolkt land terechtgekomen, dus het is niet onlogisch dat zij wennen aan de aanwezigheid van mensen", stelt Leidekker. "Eigenlijk gebeurt er nu, wat wij als park al die tijd hebben voorspeld."

Wet natuurbescherming

Dat de wolf beschermd moet worden, is vastgelegd in de Wet natuurscherming. Die wet schrijft voor dat het verstoren van het natuurlijk gedrag van beschermde soorten verboden is, daar valt ook de wolf onder, stelt Lelieveld. De provincie Gelderland is de overheid die moet handhaven op deze wet. "Wij hebben de provincie Gelderland geïnformeerd. Die kan de terreineigenaar erop aanspreken. Ik weet niet wat ze eraan gaan doen, maar ze weten het."
De woordvoerder van gedeputeerde Peter Drenth (natuur) laat het volgende weten: "We zijn op de hoogte van de situatie in Park de Hoge Veluwe. Onze handhavers zijn naar het park om de situatie ter plekke te bekijken en eventueel op te treden zo nodig. Onze handhavers trekken daarbij op met de boa's van het Nationaal Park. Als het gaat om parkregels, dan treden de boa’s van het park zelf op, gericht op de toegangsregels van het park. Zoals dat bezoekers niet van de paden af mogen. Wij zijn dus primair verantwoordelijk voor de Wet natuurbescherming. Voor de paden is in eerste instantie de terreineigenaar zelf aan zet, maar ook daartegen kunnen onze handhavers optreden."
Als ze buiten de paden komen, geldt een zero tolerance-beleid
Maar volgens het Park de Hoge Veluwe, overtreden deze mensen helemaal niet de wet. "Ik heb boa's in dienst die de wet Natuurbescherming mogen handhaven en dat doen wij ook. Iedereen die buiten wegen en paden loopt, is in overtreding. Als ze wel op het pad lopen, zijn ze niet in overtreding. De mensen gaan staan op paden waar ze denken dat de kans het grootst is. Ik ken de video niet, maar ik praat nu over de afgelopen week. Afgelopen weken bleven de mensen netjes op de paden. Als ze buiten de paden komen, geldt een zero tolerance-beleid. Iedereen wordt opgeschreven en krijgt een bekeuring."

Sociale controle

Glenn hoopt dat de fotografen zelf doorhebben dat ze dit niet moeten doen. "Het is echt belangrijk dat mensen doorhebben dat het niet oké is. Ik hoop op sociale controle tussen de mensen daar. Maar de terreineigenaar moet hier ook op toezien. Ik kan me niet voorstellen dat ze er niet van op de hoogte zijn, ze horen hier op te acteren. We moeten afstand tot wild houden. Daar is hier absoluut geen sprake van."
Leidekker geeft aan dat er inderdaad wordt gecontroleerd. "Maar wij doen het niet anders dan we altijd doen. De afgelopen jaren handhaven we altijd op wegen en paden." Hij verwijst daarbij naar de artikel 461 in het Wetboek van Strafrecht, waarin staat dat het verboden is om je op grond te begeven waar je geen toegang voor hebt. "Met het hert Hubertus hadden we precies hetzelfde. We letten ook niet meer op dan anders, want we hebben meer dingen te doen dan de wolf."
Kijk hoe Glenn Lelieveld en Jakob Leidekker verschillend denken over de fotografen bij de wolf:
Glenn Lelieveld en Jakob Leidekker over fotografen bij de wolf

Zie ook: