Arnhem en omstreken

Melissa's kinderen gingen zonder eten naar school

Kinderen leren koken tijdens het verlengde leertijdprogramma.
Kinderen leren koken tijdens het verlengde leertijdprogramma. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er was een tijd dat de Arnhemse Melissa niet goed kon rondkomen en haar kinderen naar school moest sturen zonder een lunchtrommeltje. Nu de armoede weer steeds zichtbaarder is in klassen, maakt zij zich juist hard voor andere ouders die hun kinderen geen boterham kunnen meegeven naar school. Ze kent armoede immers van dichtbij.
De Hugo de Grootschool in de Arnhemse wijk Het Broek huisvest sinds deze week de verspil-me-niet-kast: een kast die gevuld kan worden door ouders, collega's en wijkbewoners. Zo hoeven vaders en moeders met een kleine portemonnee hun kinderen niet met een lege maag naar school te sturen.
En dat is hard nodig, vertelt kwaliteitscoördinator Inge Somer: "Je hoort dat ouders moeite hebben met rondkomen. En we merken dat de financiële problemen toenemen. Er zijn echt vaders en moeders die zeggen dat ze geen geld hebben om brood of fruit te kopen."
Een van die ouders is Melissa, die de armoede aan den lijve heeft ondervonden. "Ik heb mijn kinderen wel eens zonder eten naar school moeten sturen. En dat is heel moeilijk. Het lastige is ook: hoe kom je er weer uit? Want je kinderen níet naar school sturen is ook geen optie. De school heeft ons toen goed geholpen."
Een voorproefje
Een voorproefje © Omroep Gelderland

Geen energie voor zwemles

"Ik zie dat veel kinderen eronder lijden", vervolgt Melissa. "Het zijn dure tijden, tegenwoordig. Kinderen hebben door honger te weinig energie om bijvoorbeeld zwemlessen te volgen."
En dat is confronterend, vindt vader Henk-Jan. Hij is blij dat hij dankzij de verspil-me-niet-kast een goede daad kan verrichten. "Veel mensen hebben het nodig, die verhalen hoor je. Maar je hebt natuurlijk ook mensen nodig die hem vullen en het is tof dat wij op die manier een steentje kunnen bijdragen."
Zelf vulde hij de kast al met kerstbrood, peertjes en rijst. "Als je toch naar de supermarkt gaat, kan er net zo goed een tasje bij voor de school."

Schaamte

Melissa is blij met de verspil-me-niet-kast
Melissa is blij met de verspil-me-niet-kast © Omroep Gelderland
"Het is onwennig", zegt Melissa, die beaamt dat het gebruikmaken van de voedselkast wel eens voor schaamte zou kunnen zorgen. "Wat als andere ouders het zien? Daar denk je over na. Maar ik denk dat dat in de loop van de tijd wel anders wordt."

Koken of toch liever schilderen?

Naast voedsel biedt de school meer aan voor ouders en kinderen in financiële problemen, zoals het verlengde leertijdprogramma. In dit traject kunnen kinderen na schooltijd bijzondere cursussen volgen zoals koken, zwemmen of portretschilderen.
"Stiekem ben ik jaloers op ze", zegt Mirveille Katendi, oud-leerling en begeleider van het traject. "Als ik deze kansen had gehad, had ik andere wegen bewandeld in mijn leven. Ik ben supertrots dat we deze weg zijn ingeslagen. We zijn een wijk met veel potentie. De kinderen hebben het juiste duwtje in de rug nodig om te komen waar ze horen te komen."
Gezelligheid tijdens de kookcursus
Gezelligheid tijdens de kookcursus © Omroep Gelderland
Leerling schuift aan voor een lekkere maaltijd
Leerling schuift aan voor een lekkere maaltijd © Omroep Gelderland
Waar andere scholen wegkijken, denkt deze school: wat kunnen wij doen?
Moeder Krista is blij met de aanpak van de Hugo de Grootschool. "Waar andere scholen wegkijken, denkt deze school: wat kunnen wij doen? Ik denk dat dat heel erg belangrijk is, vooral in deze wijk. Mijn zoontje heeft nu de kans om architectuur te volgen. Daar was hij normaal niet opgekomen, en wij eigenlijk ook niet. Dat ze dat hier aanbieden, is echt super."
Bekijk hier de reportage:
Armoede op basisscholen, maar scholen bieden hulp