Achterhoek

Dagbesteding zamelt winterkleding in voor vluchtelingen: 'Belangrijk om ze te steunen'

Tom, Elisa en Daan zetten zich in voor de vluchtelingen.
Tom, Elisa en Daan zetten zich in voor de vluchtelingen. © Omroep Gelderland
ETTEN - In de dagbesteding ’t Laer in Etten zijn Elisa en haar cliënten aan het verzamelen geslagen. Met de winter voor de deur, maken ze zich zorgen om de vluchtelingen die in hun regio zijn terecht gekomen zijn. Daarom roepen ze iedereen op om winterkleding te brengen, zodat vluchtelingen met een goed gevulde kledingkast de winter in kunnen gaan.
Lies Venhorst van zorginstelling Zozijn, is het project gestart: "Ik zag alle nieuwsberichten voorbij komen en ik dacht: 'als je zelf in zo’n situatie zit, wat zou je dan graag willen?'. Toen ben ik mijn eigen kledingkast gaan uitspitten. En ik heb een oproep gedaan aan mijn collega's om te helpen."
"Afgelopen week hebben we ruim veertig kledingpakketten, speelgoed en spelletjes naar de vluchtelingenopvang in Doetinchem gebracht", vervolgt ze. "Dat is toch mooi."
Naast de vluchtelingen in Doetinchem krijgen ook Oekraïners, die opgevangen worden in het Zozijn zorgpark in Wilp, kleding aangeboden.

'Zielig'

Lies doet dit niet alleen, maar krijgt hulp van de mensen die bij de tweedehandswinkel Kleedgoed werken. Dit is onderdeel van dagbesteding 't Laer, waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Zo ook Tom en Daan, die allebei heel graag meehelpen aan dit project: "Het is zielig als de mensen geen winterkleding hebben. Het is belangrijk om elkaar te helpen om er doorheen te komen, om ze te steunen," vertelt Tom.
Het is veel werk om alle kleding te sorteren en te verpakken. Maar Tom doet het met veel plezier: "We zijn heel druk altijd hier. Maar ik doe het met heel veel plezier. Ik doe het graag voor de vluchtelingen, om ze blij te maken en thuis te laten voelen in Nederland.

Nog veel spullen nodig

De gemeente Doetinchem uit hun dank voor deze actie. "Het is hartverwarmend om te zien met hoeveel inzet de kleding en het speelgoed is verzameld", aldus een woordvoerder. "Wij zijn er heel blij mee. Dat geldt al helemaal voor de bewoners van de crisisnoodopvang."
Volgens Elisa Holthaus, coördinator Dagbesteding 't Laer, zijn er nog veel spullen nodig. "Winterkleding is het belangrijkst", zegt ze. "Denk aan jassen, sjaals, schoenen en truien. Daarnaast is er veel behoefte aan baby en kinderkleding."
Mensen kunnen voorlopig hun kleding nog langs brengen op het adres Ulftsestraat 30 in Etten: "We hebben nog geen einddatum. Wat we kunnen verzamelen is fijn en mooi meegenomen. Alles is nog steeds welkom bij ons, als we weer een stapel hebben gaat het die kant op", besluit Holthaus.