Stedendriehoek

Alliander zoekt duizenden monteurs en die worden hier opgeleid

Personeel wordt opgeleid om bij Alliander aan te slag te gaan.
Personeel wordt opgeleid om bij Alliander aan te slag te gaan. © Omroep Gelderland
APELDOORN - De komende jaren zijn nog duizenden monteurs nodig om ons hoogspanningsnet uit te breiden en te verzwaren. In Apeldoorn heeft nutsbedrijf Alliander daarom een eigen opleidingscentrum geopend in een deels ongebruikt hoogspanningsstation. "Je mag hier aan alle knopjes zitten, wat buiten in het veld niet mag."
Een feestje deze week in Apeldoorn. Het oude hoogspanningsstation aan de Anklaarseweg is heropend als opleidingscentrum. Waar aspirant-monteurs het vak eerst vooral leerden door mee te lopen met ervaren krachten en toe te kijken zonder zelf iets te doen, mogen ze op deze locatie onder toezicht alle handelingen zelf verrichten.

Nieuw in Nederland

Marlies Visser is een van de eregasten op de openingsborrel. Zij is de Chief Operational Officer (COO) van Alliander en daarmee verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. "Op dit moment zien we dat de energietransitie in volle gang is, nog eens aangewakkerd door de gascrisis. Nederland wil meer elektriciteit. De mannen, en hopelijk ook vrouwen, die we hier opleiden gaan daarvoor zorgen."
Het hoogspanningsstation ziet er nog steeds uit alsof het in bedrijf is. Maar in het gedeelte waar de lessen zijn, is de spanning een stuk lager dan normaal: zo'n 50 volt. Dat is duizend keer minder dan de 50 kilovolt die eerst door de kabels ging. In plaats van leren door te kijken kunnen de leerlingen hier zelf een draad afschakelen of een aardedraad aanhangen. Daarnaast krijgen ze ook les met augmented reality, waarbij een bril wordt gebruikt die instructies en uitleg projecteert op de wereld om hen heen.
Het hoogspanningsstation
Het hoogspanningsstation © Omroep Gelderland
"In Nederland is dit nog niet eerder zo gedaan", verklaart Johan Dirksen. Dirksen is adviseur Leren en Ontwikkelen bij Alliander. Hij ziet een enorm verschil met de tot nog toe gangbare lesmethode. "Vroeger werden nieuwe technici gekoppeld aan een ervaren monteur en dan leerden zij in de praktijk. En omdat wij steeds meer mensen moeten aannemen, krijgt één senior monteur vier of vijf leerlingen onder zijn hoede. Als je ook nog je eigen werk moet doen is dat best lastig."

13.000 vacatures

In de sector zijn de komende jaren zo'n 13.000 monteurs nodig. Het onderwijscentrum aan de Anklaarseweg moet wat COO Visser betreft dan ook druk worden. "Ze gaan in veel kortere tijd opgeleid worden, en wij denken dat de kwaliteit van de opleiding ook zal verbeteren." Daarnaast speelt het nutsbedrijf nu ook ervaren krachten vrij, die anders met de nieuwe studenten op pad moeten.
Er is een hele verborgen wereld, dat trekt mij juist wel aan
Leerling Nuno Schreuder liep eerst drie weken mee in het veld, maar mocht ook al wat lessen volgen in dit nieuwe opleidingscentrum. Hij begint te lachen als hij erover vertelt. "Ik denk dat iedereen gewoon overal aan wil zitten en hier mag dat even, straks mag dat niet meer. Als je het dan doet heb je een hele wijk zonder spanning."
Schreuder is zij-instromer. Eerst was hij installateur. De wereld van hoogspanningscentra vindt hij intrigerend. "Er is een hele verborgen wereld, dat trekt mij juist wel aan". De aspirant-monteur denkt dat dit hoogspanningsstation ervoor zorgt dat leerlingen de studie langer volhouden. "Anders wordt het wel snel saai, als je niks mag doen."

Zie ook: