Noord-Veluwe

Boeren en politiek vol vragen na stikstofrapport van Remkes

Er is veel onduidelijkheid over de term 'piekbelaster'.
Er is veel onduidelijkheid over de term 'piekbelaster'. © Omroep Gelderland
ERMELO - Een dag na de presentatie van het stikstofrapport van bemiddelaar Johan Remkes blijkt dat zowel de agrarische sector, de politiek en milieuorganisaties in Gelderland eigenlijk nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn. Het rapport blijkt niet concreet genoeg over de hoofdterm 'piekbelaster'.
Want wat definieert een piekbelaster, wie zijn de piekbelasters en heeft Remkes nou eigenlijk advies gegeven of beleid gemaakt? Het zijn vragen die bij de drie partijen deze donderdag nog rondgaan.

De boer

"Ik ben geen piekbelaster", is Gerjan Schouten uit Speuld stellig. Want hoewel hij ruim tweeduizend kalveren heeft, houdt hij ze in emissiearme stallen. De kwestie raakt hem zichtbaar. Hoewel hij vond dat het rapport van Remkes respectvol was richting de sector, doet het hem pijn dat er boeren uitgekocht moeten worden.
En hij is ook nog niet gerust op de toekomst, want wie zegt dat wanneer de huidige piekbelasters zijn uitgekocht, er niet gekeken gaat worden naar de bedrijven die daarna het meeste uitstoten. "Als ze de cijfers gaan aanpassen kan het zomaar zijn dat ik straks de volgende piekbelaster ben, dat laten we niet gebeuren", waarschuwt hij politiek Den Haag alvast.

De politiek

Maar wat definieert op dit moment een piekbelaster? Voor de provincie Gelderland is de terminologie van bemiddelaar Remkes nog onduidelijk. "Je kunt op heel veel verschillende manieren invulling geven aan het begrip", meldt een woordvoerder. "Het betekent niet per definitie dat de grootste bedrijven bijvoorbeeld weg moeten."
Volgens de woordvoerder gaat het vooral om de invloed van de uitstoot van een bedrijf op de natuur. Dat kan dus ook betekenen dat een klein agrarisch bedrijf dat veel invloed heeft op een naastgelegen natuurgebied, piekbelaster is. Maar hoe je dat precies moet meten, daarover is nog geen duidelijkheid.
Verder benadrukt de provincie dat de uitspraken van Remkes over piekbelasters nog niet in beton gegoten zijn. "Hij heeft een advies aan het kabinet uitgebracht. We weten niet hoe het kabinet dit advies oppakt. We kijken daarna wat de vervolgstappen voor de provincie zijn."

De milieuorganisatie

Dat is wat de de Nijmeegse milieuactivist Johan Vollenbroek, die de stikstofdiscussie met zijn gang naar de rechter in 2019 aanzwengelde, onder meer tegen de borst stuit. "Remkes heeft zich niet aan opdracht gehouden. Tijdens ons gesprek heeft Remkes ons verzekerd dat hij alleen als gespreksleider zou gaan optreden. Hij is fors daarbuiten getreden", vindt Vollenbroek.
In een statement van zijn actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) is hij inhoudelijk ook zeer kritisch op het rapport. Hij noemt het een te beperkt rapport 'waar het gaat om tot een snelle oplossing te komen van de stikstofcrisis'. Daarbij wordt volgens Vollenbroek niks gedaan met de volgens hem bestaande 'catastrofale stikstofhandel tussen verschillende lagen overheden en bedrijven die een oplossing van het probleem blokkeert'.
Hij is eigenlijk alleen maar positief over het advies om vast te houden aan het tijdpad van 2030 en het ermee eens dat Remkes aangeeft dat Nederland volledig vast dreigt te lopen.

En nu?

Dat is de grote vraag, die eigenlijk alleen Remkes en het kabinet kunnen beantwoorden. En daarvoor moet er eerst meer duidelijkheid worden gegeven over piekbelasters. Wat zijn grote piekbelasters, wie zijn grote piekbelasters en hoe worden die uitgekocht?
Zie ook: