Rijk van Nijmegen

Onderzoek naar woningbouw in Malden aan de overkant van het kanaal

Voetbalclub SV Juliana '31 wil niet voetballen aan de andere kant van het kanaal.
Voetbalclub SV Juliana '31 wil niet voetballen aan de andere kant van het kanaal. © Omroep Gelderland
MALDEN - In de zoektocht naar mogelijkheden om snel woningen te bouwen in Malden is er weer een nieuw konijn uit de hoge hoed getoverd: woningen bouwen aan de overkant van het Maas-Waalkanaal. Het college van burgemeester en wethouders laat daar nu onderzoek naar doen.
Oppositiepartijen CDA, D66 en de Kiezersclub dienden een motie in met als strekking dat ze willen dat daar serieus naar gekeken wordt. Die motie kon na een schorsing van de raadsvergadering donderdagavond van tafel omdat wethouder Vincent Arts in reactie op de motie toezegde om uit te laten zoeken of woningbouw aan de overkant van het kanaal een goed idee is.

Haast met woningbouw

De raadsleden van de gemeente Heumen zijn het er wel over eens dat er snel woningen uit de grond gestampt moeten worden. Waar en hoe is namelijk al meer dan tien jaar onderwerp van discussie. Het gebied dat tot nu als meest geschikte locatie naar voren kwam is de plek waar momenteel voetbalclub Juliana zit. Maar er zijn grote zorgen dat plannen om daar te bouwen uitmonden in een financiële ramp.
SV Juliana '31 zelf wil daar helemaal niet weg, maar de grond is van de gemeente. Het college van burgmeester en wethouders stelde de raad voor om de voetbalvelden te verhuizen naar de noordzijde van Malden. Tot groot ongenoegen van omwonenden daar én van natuurbeschermingsorganisaties. Het gebied waar de club gedwongen naartoe zou moeten verhuizen is namelijk nog de enige plek ten zuiden van Nijmegen waar dieren zich vanuit het Reichswald richting Brabant kunnen verplaatsen.
SV Juliana '31 met linksboven het natuurgebied waar de club naartoe zou moeten verhuizen
SV Juliana '31 met linksboven het natuurgebied waar de club naartoe zou moeten verhuizen © Omroep Gelderland
Decennia mocht er niks in dat gebied, de Kop van Malden, omwille van die natuur. In het plan voor de verhuizing schrijven burgemeester en wethouders ook onomwonden dat het regelrecht indruist tegen hun eigen natuurbeleid en dat van de provincie. Maar het bouwen van de gewenste woningen wordt nu eenmaal belangrijker gevonden, zei wethouder Vincent Arts daar eerder over tegen Omroep Gelderland.

Voetbalclub wil niet naar de overkant

Door het verzet vanuit de omwonenden rond het natuurgebied is nu ook verplaatsing van de voetbalclub naar de overkant van het kanaal een optie. De bezorgde burgers rekenden de gemeente voor dat aanpassing van een brug om ervoor te zorgen dat met name jonge voetballertjes veilig naar de overkant van het Maas-Waalkanaal kunnen veel goedkoper kan dan de gemeente zelf berekende. Het college laat een verkeersbureau nu onderzoeken of dat klopt. SV Juliana '31 wil zelf helemaal niet naar de overkant van het kanaal, onder meer uit vrees voor verlies van vrijwilligers.
De oppositiepartijen (CDA, D66 en de Kiezersclub) die donderdagavond tijdens de raadsvergadering voorstelden om te onderzoeken of woningbouw aan de overkant van het kanaal een goed idee is, benadrukten herhaaldelijk dat het ze enkel gaat om het serieus verkennen van die optie. Dat zorgde voor applaus vanaf de publieke tribune.
Een meerderheid van de Heumense raad bleek niet bereid, ondanks de haast om te bouwen, om nu al met een bredere blik te kijken naar het woningbouwvraagstuk. De overkant van het kanaal bleek in eerste instantie een brug te ver om te gaan wonen. Maar na een schorsing bleek de toezegging van de wethouder om die optie toch te laten onderzoeken daar verandering in te brengen. Daardoor hoefde de motie niet meer in stemming gebracht te worden en kon die de prullenbak in.

Zie ook: