Arnhem en omstreken

Harddrugsdealer van 13 jaar gepakt: 'Arnhem is echt een drugsstad'

In Arnhem is een 13-jarige opgepakt voor het dealen van harddrugs.
In Arnhem is een 13-jarige opgepakt voor het dealen van harddrugs. © ANP
ARNHEM - De politie ziet dat steeds meer jonge jongens in de criminaliteit terechtkomen in Arnhem. "Arnhem is echt een drugsstad", sprak een agent in de wijk onlangs, vertelt politiechef Gideon Zandstra aan de Arnhemse gemeenteraad.
"Dat moet ik hier dan weer veel genuanceerder uitleggen", realiseert de teamchef zich. Toch is de hoeveelheid registraties van verdovende middelen en het gemak waarmee de politie dealers vangt, volgens hem zeker te vergelijken met de grote Nederlandse steden.
Dat komt onder andere doordat Arnhem een regiogemeente is waar veel mensen op afkomen, verklaart de politiechef. "Het komt ook doordat we dicht tegen het grensgebied aanliggen en mensen gebruikmaken van de logistieke voorzieningen van Arnhem."

'Komt met containers binnen'

Opvallend is de verbinding die er vanuit Arnhem met Rotterdam wordt gemaakt, laat Zandstra zien. "Daar is nu eenmaal de haven", constateert SP-raadslid Gerrie Elfrink. "Het komt inderdaad letterlijk met containers binnen en dan is Rotterdam een logische plek", erkent Zandstra.
Ook ziet hij een glijdende schaal van met name jonge jongens die starten met een criminele carrière en dan vaak meteen al in de harddrugs zitten. Dat noemt de politievoorman 'zorgwekkend'. "De jongste jongen die we daar dit jaar mee hebben gepakt is 13 jaar."
De focus die de politie hierin aanbrengt heeft direct tot gevolg dat er een verdubbeling is te zien in het aantal jongeren onder de 23 jaar die een rol hebben in de handel in harddrugs, weet Zandstra. "Dat betekent echt dat we daarop moeten investeren", meent de teamchef.

Schrijnende gevallen

Belangrijk is nu te achterhalen hoe het nu komt dat die jongeren overgaan tot het handelen in verdovende middelen, legt Zandstra uit. "Daar zitten soms schrijnende gevallen tussen van een moeder die in de schuldhulpverlening zou moeten zitten, maar door een taalbarrière daar de weg naartoe niet vindt."
Het is de uitdaging om zo iemand in te laten zien dat je door een goede loodgieter te worden, ook een mooie nieuwe jas kunt kopen, besluit de politiechef.

Zie ook: