Gelderland

Deze Gelderlanders helpen anderen in barre tijden: 'Ander doet het niet'

Joyce en haar buurtkastje.
Joyce en haar buurtkastje. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een gratis jas, gratis maandverband, een kopje soep of een bakje koffie in het park: kleine dingen die komen uit een goed hart. In moeilijke tijden zijn er altijd mensen die te hulp schieten. Omroep Gelderland zet er wat op een rij.
Alles wordt duurder. De wekelijkse boodschappen in de supermarkt, kleding in de winkel en dan ook nog eens de stijgende gasprijzen. En voor velen wordt het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. In die gevallen kan alle hulp welkom zijn. Hoe groot of klein ook. Of het nu gaat om een bijdrage van de overheid in de energiekosten of om hulp van de buren of van anonieme donateurs.
'Soms zijn het juist de kleine dingen die het doen', zo zongen Saskia en Serge al.
Omroep Gelderland maakte er meerdere verhalen over. We zetten een paar initiatieven nog eens op een rijtje. Ter lering en inspiratie.

Buurtkastjes

Neem nou Joyce Briegoos uit Dieren. Zij is de initiatiefnemer van buurtkastjes in Dieren. Ze zitten vol met boodschappen en zijn bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk hebben: "Het is vooral voor minima, maar ook voor mensen die tegen voedselverspilling zijn. In het begin moesten de mensen even wennen. Ze kenden het niet." Er zit van alles in. Van levensmiddelen tot maandverband en tampons. "Gelukkig zijn er ook mensen die er wat inzetten. En we hebben ook wel sponsoren. Als ik op Facebook een oproep zet, komen er ook mensen dingen brengen", aldus Joyce.

Soep in het park

Of wat dacht je van Leo de Waal. Hij zoekt wekelijks daklozen op in het Musispark in Arnhem. Hij deelt er brood, soep en koffie uit. Gratis. Dat doet hij vanuit zijn herkenbare gele busje. Wekelijks heeft ie zo'n 20 tot 30 vaste klanten. Op de vraag waarom hij zich dat lot van daklozen zo aantrekt, is zijn antwoord simpel: "Omdat een ander het niet doet. Deze mensen worden ook niet meer beschouwd als normale mensen. Maar geloof me, we leven in een tijd waarin iedereen het kan overkomen."

MUP's

Maar ook op andere plekken vindt je soms ook kleine, waardevolle initiatieven. Zoals in de bibliotheek van Elst. In bibliotheken kun je natuurlijk al heel lang meer dan alleen maar boeken lenen. In juni kwam er in de bieb van Elst iets anders bij. Het werd het eerste uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten in de gemeente Overbetuwe. Het Armoedefonds stelt de materialen beschikbaar. Meisjes en vrouwen die maandverband of tampons nodig hebben, kunnen dit zo pakken en hoeven geen afspraak te maken.
Ondertussen zijn er in Gelderland al zo'n 160 zogenaamde 'MUP's: Menstruatieproducten Uitgiftepunten. Om menstruatiearmoede tegen te gaan, ondersteunt het Armoedefonds inmiddels landelijk 1000 uitgiftepunten.

Actie Warme Jassen

Ron Dorland startte in 2019 in Winterswijk zijn initiatief met gratis winterjassen:: "We hebben een vaste plek in Winterswijk waar we hekken neerzetten met klerenhangers eraan vast. Heb je een goede tweedehands jas over, dan hang je hem daar op. Heb je er een nodig, dan kan je er een meenemen." Zijn idee kreeg op meerdere plaatsen navolging. Ook in Arnhem, Harderwijk en Aalten hangen nu gratis jassen. In Winterswijk zijn ondertussen velen aan een nieuwe gebruikte jas geholpen. Vorig jaar telde hij 490 jassen die meegenomen waren.