Rivierengebied

'Speeltoestel was afgekeurd', zegt OM in onderzoek tragische dood meisje

De plaats van het ongeluk.
De plaats van het ongeluk. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
KAPEL AVEZAATH - Het drijvende speeltoestel in Kapel-Avezaath waar op 16 juni 2021 een 8-jarig meisje onder bekneld raakte, voldeed volgens het Openbaar Ministerie niet aan de eisen. Het meisje bezweek een dag later in het ziekenhuis.
Tegen de exploitant van het waterpark is donderdag een taakstraf van 240 uur en een boete van 15.000 euro waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De man is dood door schuld en een overtreding van de Warenwet ten laste gelegd.

Geen keuringen laten uitvoeren

Een maand na de verkoop kreeg de vorige eigenaar een keuringsrapport, waaruit bleek dat de speeltoestellen waren afgekeurd door keuringsbedrijf TÜV. De verdachte zegt dat rapport pas in het strafdossier gelezen te hebben. Keuringen had hij zelf nooit laten uitvoeren.
Op de bewuste dag zagen twee spelende kinderen twee benen uitsteken onder een van de drijvende speeltoestellen. Een van de jongens dook er onder en kon met moeite de haren loskrijgen van een meisje dat beklemd zat onder het toestel. Het meisje werd levenloos uit het water gehaald.

Eerder kinderen tussen toestellen beland

De 51-jarige campingeigenaar kocht de speeltoestellen in augustus 2015 op een veiling. Het was een bestaand waterpark en hij ging ervan uit dat het aan alle eisen voldeed. Kinderen verklaarden regelmatig net als het slachtoffer tussen de toestellen beland te zijn, maar ze konden zichzelf telkens bevrijden.
Uit onderzoek blijkt dat de onderdelen niet goed aan elkaar bevestigd waren. De kinderen droegen reddingsvesten die niet als reddingsmiddel voldoen. "Dat heb ik nooit geweten", zei de verdachte hierover. De ouders van het meisje verwijten de man nalatigheid. "Ze heeft te lang in het water gelegen en niemand heeft iets gezien", zei de moeder.
Niet alleen voldeden de toestellen niet, ook was het toezicht onvoldoende, zei de officier van justitie. Op de dertig spelende kinderen was er slechts één toezichthouder die ook nog eens niet alle speeltoestellen kon zien. "Het is wrang voor de ouders dat hun verlies voorkomen had kunnen worden", aldus de officier.

'Nooit is mijn cliënt gewaarschuwd'

Volgens de advocaat had het rapport van TÜV veel eerder boven tafel moeten komen. "Nooit is mijn cliënt gewaarschuwd." Ook was het toezicht volgens de verdediging voldoende die dag. Het waterpark is na het ongeluk uit het water gehaald en keert niet meer terug.
De uitspraak is op 20 oktober.