Gelderland

Steffie is leraar van het jaar, maar deze docenten zijn júllie favoriet

Veel bezoekers van Omroep Gelderland haalden herinneringen op aan hun leraren van vroeger.
Veel bezoekers van Omroep Gelderland haalden herinneringen op aan hun leraren van vroeger. © Beeldbewerking Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Steffie van der Meijden werd woensdag gehuldigd als leraar van het jaar in de categorie speciaal onderwijs. De Nijmeegse werkt met veel plezier op een school in Zeist en wordt daar gewaardeerd door haar leerlingen. Ook het publiek van Omroep Gelderland herinnert zich nog fijne leraren van vroeger.
Elise bewaart bijvoorbeeld fijne herinneringen aan juf Marianne, vertelt ze op Facebook. Ze omschrijft haar als een juf die kinderen écht zag. "We mochten bij haar thuis haar schildpadden komen bekijken en als klas organiseerden we een bruiloft, inclusief trouwjurk, voor haar! Niks was te gek voor haar. Later, toen ik zelf juf werd, heb ik er veel aan teruggedacht en heb ik zelfs nog stage bij haar gelopen", aldus Elise.

'Wat een leuke trui'

Gerty weet nog dat ze in de brugklas van de middelbare school kwam, op een leeftijd waarop bijna iedereen zich (wel eens) onzeker voelt. Ze droeg een nieuwe, vrij opzichtige trui en dat maakte het allemaal niet makkelijker. Haar leraar Jaap nam - misschien wel zonder het zelf te weten - gelijk een stuk zorg weg. "Wat een leuke trui, zei hij. Net op het moment dat ik dat zo nodig had."
Basisschoolleerlingen in de jaren zestig. Afbeelding ter illustratie.
Basisschoolleerlingen in de jaren zestig. Afbeelding ter illustratie. © ANP
Een vergelijkbaar verhaal is dat van Marieke. "Juf Marjolein is mijn steun en toeverlaat geweest", roept ze in herinnering. "Ik was altijd erg onzeker, maar zij was er voor me en gaf me soms net dat zetje in de goede richting. Dat heeft me echt enorm gevormd", zegt Marieke jaren na dato. Ook Lisette noemt diezelfde juf haar 'favoriete juf', destijds en nog steeds.

Geschiedenisleraren zijn populair

Geschiedenisleraren vallen opvallend vaak goed in smaak, zo blijkt. Ank herinnert zich nog haar leraar Gerrit, die in de jaren tachtig haar geschiedenisdocent was in Apeldoorn. "Klein menneke, maar kon fantastisch vertellen. Hij heeft mij waarschijnlijk aangestoken over de Tweede Wereldoorlog. Hij kon Benito Mussolini nadoen. Ik weet niet of hij nog leeft, maar hij was een fantastische man", aldus Ank.
Suzanne op haar beurt beleefde de geschiedenislessen van meneer Van Hagen op het Candea College in Duiven als heel positief. "Echt een megavent. We hebben zelfs het klassenfeest bij hem thuis gehouden", weet ze nog. Jordy heeft een geheel eigen reden om met prettige gevoelens terug te denken aan meester Maarten in Arnhem. "Ik was verliefd op hem!"