Stedendriehoek

'Ik zit in een horrorfilm', toch houdt vriendin van vermiste Ercan hoop

Ercan Özturk wordt sinds 28 maart 2021 vermist
Ercan Özturk wordt sinds 28 maart 2021 vermist © RTV Oost / Onder de Loep
APELDOORN - Ze blijft hoop houden. Lisa, de 25-jarige vriendin van de al anderhalf jaar vermiste Ercan Özturk. Hij vertrok eind maart 2021 in Apeldoorn, ging in een auto naar Deventer, maar sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor. Lisa is dan zes maanden zwanger. Ze hoopt dat Ercan nog in leven is en dat hij binnenkort weer voor haar neus staat. "Zolang het tegendeel niet is bewezen, is er altijd hoop."
Trillend van de spanning en zichtbaar emotioneel vertelt Lisa haar verhaal. Ze wil degenen bereiken die weten wat er met haar vriend is gebeurd. "Kun je jezelf in de spiegel aankijken als je iets weet maar je mond houdt? Er zijn zoveel mensen die veel om hem geven en niet meer lekker slapen. Wij willen gewoon antwoorden, dus praat als je iets weet", vertelt een geëmotioneerde Lisa aan RTV Oost.
Zondag 28 maart 2021. Een gewone zondag voor Lisa en Ercan. Ze wonen samen in Apeldoorn, sinds 2017 hebben ze een relatie. Het gaat zo goed tussen de twee dat ze een gezinnetje willen stichten. In de namiddag verlaat Ercan het huis in de omgeving van het Zuiderpark in Apeldoorn.
"Hij zei gewoon dat hij naar buiten ging", blikt Lisa terug op die bewuste zondag. "Het was normaal voor hem om naar buiten te gaan. Daar heb ik ook geen vragen over gesteld. Hij was met vrienden, dat was een dagelijks iets."

Telefoon stond uit

In de loop van de avond begint Lisa zich zorgen te maken. "Het was de tijd van de avondklok. Normaal was hij altijd voor 21.00 uur thuis. Maar toen niet. Ik probeerde hem te bellen, maar zijn telefoon stond uit. Toen dacht ik wel: hier klopt iets niet."
Lisa belt allerlei vrienden en bekenden om erachter te komen waar Ercan is, maar niemand weet iets. Ze besluit daarop de politie te bellen en hem als vermist op te geven. "Die nacht kon ik niet slapen. Er ging van alles door mijn hoofd. In het begin nog niet het ergste. Misschien had hij wel gedronken en was hij opgepakt, dan zou ik een dag later wel weer iets van hem horen. Maar de volgende dag hoorde ik ook niets."
Het duurt niet lang of de politie zet een groot team op de vermissingszaak. Een zogenoemd Team Grootschalige Opsporing (TGO) waarbij tientallen rechercheurs worden ingeschakeld. In Deventer worden woningen doorzocht aan de Zevenbergenstraat en aan de Lebuïnuslaan. Een misdrijf wordt niet uitgesloten.
Ercan Özturk wordt al sinds maart 2021 vermis
Ercan Özturk wordt al sinds maart 2021 vermis © Politie

'Lieve jongen'

"Je hoopt gewoon dat er iets uit de onderzoeken komt en dat duidelijk wordt wat er is gebeurd, of waar hij is", vertelt Lisa. "Maar het leverde allemaal niets op. Ik heb zelf ook geen enkele aanwijzing. Ik weet echt niet wat er gebeurd is. Ercan is een lieve jongen die nooit iemand kwaad zou doen. Ik hoop gewoon dat hij nog in leven is. Maar laten we eerlijk zijn: hoe meer tijd er verstrijkt, hoe kleiner de kans dat hij nog leeft."
De politie doorzoekt ook natuurgebieden in Schalkhaar en stuit zelfs op een uitgegraven kuil op een landgoed. Had die kuil iets te maken met de vermissing van Ercan? "Het is dan net een horrorfilm waar je in zit", zegt Lisa. "Telkens als ze weer iets gaan onderzoeken of ze vinden iets, lijkt het alsof het gisteren is gebeurd. Ik probeer wel verder te gaan, maar of het lukt is een ander verhaal."

Zoontje

Haar zoontje van ruim een jaar fleurt haar dagelijks leven wel een beetje op. "Ik zit inmiddels in de bijstand, dus het is loodzwaar. Gelukkig is mijn zoontje wel het zonnestraaltje in mijn leven. Ik hoop ook dat dat zo blijft, want uiteindelijk ga je ook wel vragen van je zoontje krijgen waar papa is. Ik zal moeten leren hoe ik daarmee om moet gaan."
Na nieuwe informatie is er vorige week opnieuw met veel rechercheurs onderzoek gedaan in een woning aan de Zevenbergenstraat in Deventer. Om welke informatie het gaat, daar doet de politie geen mededelingen. Ook over de uitkomsten van het onderzoek wil de politie nog niets kwijt. Ondertussen blijft Lisa hoop houden dat Ercan nog leeft.
"Zolang het tegendeel niet is bewezen, is er altijd hoop", aldus Lisa. "Wij willen gewoon antwoorden. Er moet iemand zijn die hier meer over weet. Als je iets weet: praat! Ik slaap iedere nacht slecht, ik wil gewoon weten wat er gebeurd is."

Zie ook: