Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Ouders kunnen kinderen geen boterham meegeven naar school

Armoede onder basisschoolleerlingen.
Armoede onder basisschoolleerlingen. © Omroep Gelderland
Scholen in onze provincie maken zich zorgen over de toenemende armoede. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
Het gaat om scholen in wijken waar minimaal tien procent van de huishoudens onder het sociaal minimum leeft. Bij vrijwel alle scholen zijn er leerlingen waar thuis onvoldoende geld voor voedsel is. "We zien een toename van het aantal leerlingen die zonder lunch op school komen", laat een woordvoerder van een van de scholen weten.
Op de Hugo de Groot-school in Arnhem ziet en merkt intern begeleider Inge Somer dat de problemen bij leerlingen thuis toenemen. "En dat zeggen ouders ook. Ze zeggen 'we hebben geen geld om brood te kopen, we hebben geen geld om fruit te kopen'. Wij hebben op school altijd brood dat gebruikt kan worden."
Ook op andere scholen zijn er kinderen die thuis onvoldoende eten krijgen. Hoeveel verschilt per school. Van tussen de 0 en 10 procent, tot meer dan een kwart. Opvallend: vrijwel alle scholen geven aan dat klasgenootjes soms hun eten delen met kinderen die niet voldoende voedsel hebben.

'Ik zie dat veel kinderen lijden'

Op de Hugo de Grootschool in Arnhem hebben ze inmiddels een etenskast: de verspil-me-niet-kast. Dat wordt gevuld door ouders die het kunnen missen, voor de ouders die het niet hebben. Ouder Melissa bedacht de kast. "Ik zie dat veel kinderen eronder lijden, onder de dure tijden."
Zelf moest ze haar kinderen ook weleens met te weinig eten naar school laten gaan. "Die momenten heb ik ook gehad. Toen heeft de school me heel goed geholpen. Hoe moeilijk dat is? Het is moeilijk, vooral hoe je het weer gaat oplossen."
Een andere ouder heeft al eten in de kast gelegd. "Kerstbrood, rijst. Als je toch bij de supermarkt ben, is het geen moeite een extra tasje voor school mee te nemen. Het is tof dat we een steentje kunnen bijdragen."

Hygiëneproducten

Uit de rondvraag blijkt dat scholen verwachten dat de toenemende armoede effect gaat het hebben op de schoolprestaties. Bovendien kunnen steeds minder ouders de vrijwillige ouderbijdrage ophoesten. Met dat geld worden schoolreizen of bijvoorbeeld sportdagen georganiseerd. Bij sommige scholen kunnen daardoor dit jaar sommige activiteiten niet doorgaan.
Kinderen en ouders vragen ook regelmatig om hulp, blijkt uit de rondgang. Leerlingen 'als ze honger hebben', om 'hun ouders te helpen' en bij 'vrouwelijke hygiëneproducten' en ouders 'bij het invullen van formulieren', 'algemene hulp' en 'omdat er zorgen over ouderbijdrage zijn'.
Tegelijkertijd is armoede ook niet altijd goed te zien. Bovendien is er schaamte. "Armoede vindt vaak achter de voordeur plaats, maar uiteraard maken wij ons zorgen", reageert een school.
Wil je op dit verhaal reageren? Mail dan naar research@gld.nl