Rijk van Nijmegen

'Mijn leerlingen krijgen elke dag een nieuwe kans', zegt leraar van het jaar Steffie

Steffie van der Meijden (tweede van links). Ook onder anderen minister Wiersma staat op de foto.
Steffie van der Meijden (tweede van links). Ook onder anderen minister Wiersma staat op de foto. © Lerarenvanhetjaar.nl/Fred
NIJMEGEN - Steffie van der Meijden uit Nijmegen is woensdag leraar van het jaar geworden in de categorie speciaal onderwijs. De verkiezing was in Laren (NH). Ze kreeg de prijs, een beeld, uit handen van onderwijsminister Dennis Wiersma.
Wiersma prees haar om 'excellente samenwerking in de klas en met het team'. "En ze is aanstekelijk enthousiast."
Van der Meijden is, evenals de winnaars in de andere categorieën, een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen haar sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar op verschillende momenten het onderwijsvak promoten en zich inzetten voor thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken.
De verkiezing bestaat sinds 1999 en is in het leven geroepen om het imago van het vak van leraar te verbeteren.

Genomineerd door moeder

De Nijmeegse geeft les op een so-school in Zeist. Ze was genomineerd door de moeder van twee van haar leerlingen, vertelde ze woensdag op Radio Gelderland. "Ik moest vanmorgen in gesprek met de vakjury en vertellen wat ik vond van het lerarentekort, hoe ik omga met mijn collega's en waar ik over vijf jaar sta. Ik heb geantwoord dat ik dan in ieder geval een keer leraar van het jaar ben geweest, haha."
Ze had de moeder en beide jongens gevraagd mee te gaan naar de uitverkiezing. "Ik zag hun gezichten en dan weet je waarvoor je het doet", zei ze woensdag.
De prijs voor leraar van het jaar is een beeld genaamd De Krul. Steffie van der Meijden legt uit: "Dat is de krul die je in je schrift krijgt als je iets goed hebt gedaan."
Op haar school gaat het om leerlingen in het voortgezet onderwijs die extra aandacht nodig hebben. "Ik probeer te kijken wat achter het gedrag zit. Het is soms best pittig werken, maar het is ook onwijs genieten. Het zijn de kleine stapjes die mijn dagen echt beter maken."
Het speciaal onderwijs is háár onderwijs, zei ze woensdag ook. "Leerlingen in mijn klas krijgen elke dag een nieuwe kans, en door hen ben ik een betere leraar geworden. We kunnen zoveel leren van jongeren in het speciaal onderwijs."
Op Facebook vragen we herinneringen aan jouw favoriete leraar: