Stedendriehoek

Kan Halloween kwaad voor een kind? 'Griezelen is een spel'

Eind deze maand is het Halloween in Nederland.
Eind deze maand is het Halloween in Nederland. © Omroep Gelderland
TWELLO - Moet je kinderen blootstellen aan griezels tijdens Halloween? 'Nee', zegt raadslid Arco Hak van de SGP in Twello. Het is eenvoudigweg te luguber en schokkend om kinderen skeletten, afgehakte ledematen en doodshoofden te laten zien. 'Ja', zeggen verschillende kindertherapeuten echter. Het kan geen kwaad om ze spannende dingen te laten zien en meemaken.
Een groep inwoners en ondernemers in Twello bereidt op dit moment het Halloweenfeest in het centrum voor, na twee jaren waarin dat niet mogelijk was door corona.
Medeorganisator Michel van den Hengel zegt dat iedereen er naar uitziet en er zin in heeft, maar raadslid Hak wil dat het binnen de perken blijft: zonder afgehakte ledematen, doodshoofden op stokken en skeletten aan een kruis. Uit respect voor de dood en uit bescherming voor de kinderen van Twello.
Wat is waarheid? "Veel valt en staat met de ontwikkeling die een kind doormaakt", zegt ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont. Hij schrijft columns en boeken over opvoeding, het gezin en de ontwikkeling van kinderen. Er is niet één waarheid, benadrukt hij. "Kinderen houden van een spel. En griezelen is uiteindelijk ook een spel. Er zijn kinderen van 4 jaar die het prima aankunnen en kinderen van 11 jaar die er niet van kunnen slapen."

Gecontroleerde onveiligheid

"Grosso modo kun je zeggen dat een kind zo rond het zevende levensjaar makkelijker abstracties aankan: dan gaat de pop in de hoek en gelooft het kind vaak niet meer in Sinterklaas. Want ja, kan die man nu écht op zeven miljoen plekken tegelijk zijn?", legt Pont uit uit.
Als ouders twijfelen of hun kind griezelen tijdens Halloween aankan, kunnen ze hem of haar erop voorbereiden. De landing zachter maken, noemt Pont het. "Kinderen gaan in een pretpark niet in de achtbaan omdat ze zich daar 100 procent veilig voelen, maar omdat ze daar gecontroleerde onveiligheid ervaren. Er is een verschil tussen iets dat spannend is en iets dat bedreigend is."
Kinderen met angststoornissen en slachtoffers van geweld en oorlogstrauma's zullen zich niet thuis voelen op een Halloweenfeest, betoogt SGP-raadslid Hak. Zij moeten vanwege hun psychische gezondheid dergelijke feesten mijden en daarom riep de SGP drie jaar geleden de gemeenteraad van Voorst op kritisch te zijn bij het verlenen van een vergunning voor zulke feesten in de toekomst.
Een beetje griezelen kan geen kwaad voor een kind, zeggen kindertherapeuten.
Een beetje griezelen kan geen kwaad voor een kind, zeggen kindertherapeuten. © Cottonbro via Pexels

'Kinderen mogen best bang zijn'

"Volgens mij kun je met Halloween heel ver gaan, afhankelijk van het kind", zegt Grace Meurkes, die in Arnhem een praktijk voor kindertherapie runt. "Er is een trend gaande dat kinderen niet meer bang mogen zijn of verdrietig, maar dat is niet nodig. Kinderen weten heus wel wat echt is en wat nep."
Waar komt Halloween vandaan?
In een ver verleden vierden de Kelten in Ierland op 31 oktober oudejaarsavond. Ze geloofden dat de geesten van overleden personen dan hun vroegere woonplaatsen bezochten. In de negentiende eeuw arriveerde het feest via Ierse immigranten ook in de Verenigde Staten, waar het uitgroeide tot een breed gevierde feestdag. In de loop der jaren bereikte Halloween ook Nederland: hier wordt het ieder jaar op 31 oktober gevierd.
Kinderen van 8 of 9 jaar zijn volgens haar de 'magische fase' wel voorbij en weten dat mensen kunnen overlijden: dat besef is aanwezig. Het voordeel van iets spannends of griezeligs zien is dat het kind iets leert over zijn gevoel daarbij.
Meurkes: "Zo leer je jezelf beter kennen, en ontdek je dat het weer goed komt. De schrik gaat weg en alles wordt weer gewoon. Ouders hebben vanuit zorg en liefde wel eens de neiging dat allemaal op te willen lossen, maar dat hoeft niet."
Dat zegt ook de Apeldoornse kindertherapeut Miriam van Hennik. "Kinderen moeten leren omgaan met angsten en die overwinnen. Het hangt af van de leeftijd, maar kinderen houden over het algemeen wel van griezelen. Halloween is spannend, leuk én eng. Vanaf groep 4 zien ze het verschil wel tussen de werkelijkheid en iets dat nep is. Het is maar net hoe je het inricht. Als je een veilige setting creëert en er als vader of moeder bij bent, kun je in de gaten houden of het misschien toch te spannend wordt voor je kind. En dan zeg je gewoon: we hebben wel genoeg gezien, hè? Zullen we weer naar huis gaan?"