Stedendriehoek / Achterhoek

Supermarkt zonder peuken? Deze tabakszaken zien kansen

ZUTPHEN - Als het aan het kabinet ligt kun je binnenkort online, in de supermarkt of bij een benzinestation geen sigaretten meer kopen. Rokers kunnen straks nog wél terecht bij een tabaksspeciaalzaak. Ondanks het ontmoedigingsbeleid van de overheid zien zij kansen.
In Zutphen runt Willem Schimmel al 51 jaar een sigarenspeciaalzaak. "We hebben allerlei specialistische artikelen, zoals longfillers uit Cuba, maar ook zo'n 1000 pijpen. We zijn zelfs tegenwoordig gespecialiseerd in sigaretten, omdat supermarkten er in 2024 mee moeten stoppen."

Winkel te koop

Recent heeft Schimmel besloten om met pensioen te gaan. "Ik word 72 jaar, mijn vrouw is behoorlijk ziek geweest en mijn kinderen zeggen vaak: pa, we zien je nooit, je bent altijd met die zaak bezig." Daarom zet Schimmel er aan het einde van 2022 een punt achter.
Hij hoopt dat iemand zijn zaak in de Sprongstraat wil overnemen. "Deze winkel is mijn emotie, mijn liefde. Ik wil dat niet laten doodbloeden, dus het zou prachtig zijn als er een opvolger komt", wel is hij nog op zoek naar een geschikte kandidaat. "Het zou mooi zijn als ik een opvolger vind."

Maatregelen tegen roken

De overheid ontmoedigt roken al jaren. Daar weet Schimmel alles van. "Ik voel me verantwoordelijk om geen tabak te verkopen aan iemand onder de 18 jaar. Maar regels als ruiten afplakken en een gordijn bij je voordeur hangen, zijn onzin. Mensen weten zo onderhand wel dat roken ongezond is. Door dit soort maatregelen stoppen mensen niet met roken."
Mensen komen van heinde en verre om bij Schimmel sigaren te kopen. Als de supermarkt en de benzinestations straks geen tabak meer mogen verkopen verwacht hij nog meer klanten. "Degene die deze winkel overneemt gaat een goeie toekomst tegemoet. De speciaalzaak zal overleven."

Geen peuken meer in de supermarkt

Precies met die gedachte openden Marc Koenders en Annie Harmsen eerder dit jaar een nieuwe tabaksspeciaalzaak in Eibergen. "We hebben al twintig jaar een supermarkt in het dorp, maar in het kader van de nieuwe wetgeving mogen we daar straks geen tabak meer verkopen."
Het is belangrijk om in het dorp voorzieningen te houden
Supermarkten verkopen nu zo'n vijftig procent van alle tabaksomzet. Door het aantal verkooppunten te verminderen hoopt de overheid toe te werken naar een rookvrije generatie. Koenders en Harmsen omzeilen met hun winkel de nieuwe maatregelen. "Wij zijn niet tegen het ontmoedigingsbeleid, mensen moeten zich bewust zijn van hun gezondheid, maar het is belangrijk om in het dorp voorzieningen te houden. Als wij deze winkel niet waren begonnen is er straks geen afzetpunt van rookwaren meer in Eibergen."
Dat zou omzetverlies betekenen, denkt Harmsen, doordat mensen voor tabak in combinatie met de dagelijkse boodschappen naar een andere plaats gaan. "Of de grens over, dat is nu al een probleem." Harmsen zou graag zien dat er voor de verkoop van tabak Europese wetgeving komt.
Meer ondernemers lopen net als Harmsen alvast vooruit op de plannen van het kabinet, blijkt uit cijfers van de NVWA. Eind 2021 waren er 158 tabaksspeciaalzaken geregistreerd in Nederland, terwijl dat er een jaar eerder nog 136 waren. In totaal nam het aantal dus met 22 toe.

Illegale handel?

De overheid verwacht dat met de nieuwe regels er in 2024 van de bijna 16.000 verkooppunten nog maar 4.000 overblijven. Dat zou in 2030 voor ruim 100.000 minder rokers moeten zorgen. Harmsen vraagt zich af of het zo vaart zal lopen. "Laatst sprak ik iemand die zijn sigaretten online bestelt, uit Luxemburg. De illegale handel wordt straks misschien alleen nog maar groter."
Harmsen is zelf geen roker, en ook Schimmel noemt zich geen promotor. "Ik ben geen voorstander van een pakje sigaretten per dag roken, maar ik ben wel promotor van 'genietend' roken. Af en toe, en dan het beste."
Hij hoopt dat hij voor het einde van het jaar iemand vindt die zijn zaak wil overnemen. "Dat zou een pleister op de wond zijn."