Rijk van Nijmegen

Dit markante gebouw wordt vanavond opgeblazen

De schoorsteen gaat neer.
De schoorsteen gaat neer. © Omroep Gelderland
Het moet donderdagavond eindelijk gebeuren, de sloop van het laatste deel van de oude elektriciteitscentrale in Nijmegen. De geplande sloop is verplaatst van ’s morgens naar ’s avonds (ergens tussen 20.00 en 22.00 uur) en kan zelfs het laatste moment nog verschoven worden. Eigenaar ENGI E kijkt daarbij voornamelijk naar de wind om stofoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Bij de laatste sloopactie, van de 155 meter hoge schoorsteen, werd geklaagd over stofoverlast.

Waarom wordt de centrale gesloopt?

De vervuilende kolencentrale die decennia lang de skyline van Nijmegen domineerde, is eind 2015 stilgezet om ruimte te maken voor schone energie zoals zonnepanelen en windmolens. In 2018 werd begonnen met de sloop van het grote gebouw.

Waarom duurt het zo lang?

ENGIE gaf eerder al aan dat het om een bijzondere klus gaat. Naast het grote ketelhuis stonden er op het terrein veel bijgebouwen, silo’s en transportbanen in de haven. In de zomer van 2020 had de klus eigenlijk al geklaard moeten zijn, maar er kwam vertraging. In november 2019 vond er bij de sloop een dodelijk ongeluk plaats waarna ENGIE begin 2020 het contract met de aannemer verbrak.

Welke delen zijn er inmiddels al gesloopt?

Belangrijke momenten in de ontmanteling van energiecentrale waren in september 2021 toen de rookgasontzwavelingsinstallatie met behulp van springstoffen naar beneden werd gehaald. De beeldbepalende schoorsteen bleef toen nog staan, maar die werd in maart van dit jaar neergehaald met explosieven en dat trok toen veel bekijks.
Zo werd de 155 meter hoge schoorsteen eerder opgeblazen:
Boem! Zo ging de 155 meter hoge schoorsteen tegen de vlakte

Welke delen zijn nu aan de beurt?

Bij deze laatste sloopactie worden de DeNOx-installatie, het ketelhuis en de turbinetafel neergehaald met explosieven die zo’n tien seconden achter elkaar afgaan. "Omwonenden zullen het horen. Het geluid is kortdurend, maar hard. In vergelijking met de vorige twee sloopgebeurtenissen zullen er meer knallen te horen zijn", aldus Isabelle Kuper, woordvoerder van energiebedrijf ENGIE.

Wat is er verbeterd aan bestrijding van stofoverlast?

Na de sloop van de 155 meter hoge schoorsteen in maart hadden inwoners van het omliggende dorp Weurt overlast van stof. ENGIE probeert de overlast dit keer zoveel mogelijk te beperken.
"Er zal veel stof vrijkomen, maar we hebben geleerd van eerdere sloopervaringen", zegt Kuper. "Er worden dit keer meer maatregelen getroffen om stofverspreiding te bestrijden. Zo plaatsen we onder andere waterreservoirs in de diverse gebouwdelen waaruit water vrijkomt tijdens het vallen. Daarnaast hebben we extra watervernevelaars om verspreiding van stof tegen te gaan. Ook hebben we de manier waarop we het stofbestrijdingssysteem testen verbeterd."