Achterhoek

Zware bevalling? Geen paniek, er is nu een ruggenprik 'light'

Ruggenprik light biedt uitkomst bij bevalling
Ruggenprik light biedt uitkomst bij bevalling © Toon Hendriks Fotografie
DOETINCHEM - De ruggenprik: sommige vrouwen zweren erbij, anderen slaan hem liever over. Door de prik is je onderlichaam bijna gevoelloos en kun je niet meer bewegen tijdens de geboorte van je kind. Maar dankzij de nieuwe variant, de ruggenprik ‘light’ of ‘walking epidural’, zijn vrouwen tijdens hun bevalling in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem niet meer aan bed gekluisterd.
Maartje de Gier, anesthesioloog, legt uit hoe dit werkt: "Net als bij een standaard ruggenprik wordt bij ‘walking epidural’ een dun slangetje in de rug van de vrouw gebracht. Via dit slangetje wordt een pijnstiller toegediend. Maar de dosering van de pijnstiller is lager. Daarom wordt de ‘walking epidural’ ook wel de ‘ruggenprik light’ genoemd."
Het is van groot belang dat de vrouw kan blijven bewegen tijdens de bevalling
Het gegeven dat vrouwen tijdens hun bevalling mobiel kunnen blijven, is volgens gynaecoloog Tamara Verhagen, één van de grootste voordelen: "Bij een bevalling is het van groot belang dat de vrouw in beweging kan blijven. Zwaartekracht helpt de bevalling op gang, het bevordert de indaling van de baby." Daarbij maakt de baby in zijn of haar weg naar beneden bochten waarbij de moeder haar kindje kan ondersteunen door te blijven bewegen.
Marjolein van Gelderen, voorzitter van de Stichting Geboortebeweging, is heel blij dat deze vorm van pijnstilling in meer ziekenhuizen beschikbaar komt. "Een verbreding van het aanbod is altijd positief. Daarbij is het een vriendelijke vorm van pijnstilling, waarmee je als vrouw beter het baringsproces door kunt gaan."

'Was wel lastig'

Kersverse moeder Wendy, is ook zeker te spreken over haar ervaring met de ruggenprik light. Haar weeën begonnen op donderdag, en op zondag kwam ze aan in het Slingeland Ziekenhuis: "Mijn lichaam was helemaal op. Ik kon niet meer." Ze had al nachten niet geslapen door de pijn van de aanhoudende weeën.
Nadat ze de ruggenprik light kreeg toegediend, kon ze even ontspannen: "Ik voelde een tintelend en doof gevoel, alsof je lang in een verkeerde houding hebt gelegen. Maar ik kon gewoon op mijn benen staan en mijn voeten bewegen. Ik ben ook zelf naar de wc geweest. Het was wel lastig, want alles voelt verdoofd aan, maar het lukte wel. Daarna ben ik zelfs nog even in slaap gevallen."

Autonomie terug

Naast mobiliteit, geeft het de vrouw ook haar autonomie terug. In plaats van dat de anesthesioloog de ruggenprik in één keer toedient, krijgt de zwangere vrouw een dun slangetje in haar rug gebracht, dat verbonden is aan een pompje: "De barende vrouw kan het pompje zelf bedienen, naar gelang haar behoefte aan pijnstilling", aldus anesthesioloog Maartje de Gier.
Zelfregie hebben over je eigen bevalling is volgens de Gier heel belangrijk: "We zien in studies dat het met name iets met de pijnbeleving doet. Het is veel fijner om zelf te bepalen wanneer je pijnstilling krijgt, in plaats van dat je erom moet vragen en een verpleegkundige moet roepen die dit eerst nog moet klaarmaken. Dan lig je daar te wachten terwijl je al veel pijn hebt."

10 voor de prik

Deze voordelen leiden volgens het Slingeland Ziekenhuis tot een hoge patiënt-tevredenheid: "We hebben 40 moeders via een enquête gevraagd wat ze van de ruggenprik light vonden. De meeste dames gaven een 10 en zijn super tevreden. We zien echter nog niet dat iedere vrouw ook echt gaat rondlopen. We zijn daarom voornemens om de dosering naar beneden te zetten zodat nog meer vrouwen uit bed kunnen stappen, gaan rondlopen en zelfstandig naar de wc kunnen."
Bekijk hier hoe de ruggenprik 'light' in zijn werk gaat.
Bekijk hier hoe de ruggenprik 'light' in zijn werk gaat