Noord-Veluwe

Tweekoppige schildpad Sorte kerngezond: 'Echt ongelofelijk bijzonder'

PUTTEN - Groot feest in Putten voor de tweekoppige schildpad Sorte en zijn baasje Ruben van Schoor. Kidsweek riep Sorte uit tot dier van het jaar.
Hoewel natuurwonder Sorte al twee maanden oud is, kan Ruben het zelfs na twee maanden nog amper geloven. "De kans dat een schildpad met twee hoofden ter wereld komt is al minder dan één op een miljoen. Dat hij dan ook nog zo gezond is, is echt ongelofelijk bijzonder."

Kerngezond

Sorte verkeert in blakende gezondheid, vertelt de hobbykweker. "In het begin was het spannend, toen was zijn ene hoofdje actiever dan de ander. Het ene dronk liever, terwijl het ander juist wilde eten. Dat is gelukkig goed gekomen."
Lopen is nog een uitdaging
En natuurlijk heeft ieder hoofd ook een eigen wil: "Lopen is nog een uitdaging. Dan wil het ene hoofd linksaf en het andere rechts. Maar het samenwerken gaat steeds beter."
Ruzie heeft Ruben de schildpad nog niet zien maken, terwijl hij hem goed in de gaten houdt: "Ze zitten elkaar niet in de weg met hun vier voorpootjes. En ze kunnen elkaar niet bijten."

Jongetje of meisje, of allebei?

Het geslacht van Sorte blijft nog even ongewis. "Pas na een jaar of zes is het geslacht te zien. Ik denk wel dat het één geslacht is, want de hoofdjes versmelten tot één onderlichaam."
Vooralsnog heeft Sorte nog geen gezelschap van andere schildpadden gehad. "Ik houd hem nog even apart, maar dat doe ik vaker met jonge dieren. Ik wil voorkomen dat hij stress krijgt", legt de hobbykweker uit. Het is wel de bedoeling dat Sorte op termijn bij de andere schildpadden komt te leven.

Wereldnieuws

Na de geboorte waren Van Schoor en zijn zeldzame schildpad even wereldnieuws: "Van Peru tot Japan en van de Verenigde Staten tot Brazilië, iedereen heeft gebeld. We zijn zelfs in grote internationale radio- en televisieprogramma's geïnterviewd", blikt Ruben terug.
Kijk naar een eerdere reportage over Sorte (en vader Pablo en moeder Cleopatra):
Schildpad Sorte heeft twee koppen en zes poten
Ook geïnteresseerde deskundigen meldden zich bij hem: "Ze wilden weten welke broedtemperatuur ik heb gebruikt en welke voeding Sorte krijgt." Of de bellers zelf ook zo'n tweekoppige schildpad willen kweken, blijft gissen: "Het zou kunnen dat ze het zelf ook willen proberen, maar ik pleit ervoor om alleen gezonde dieren ter wereld te brengen."

Sorte blijft in Putten

Ook kopers melden zich bij Ruben: "Er zijn altijd mensen die aparte dieren willen hebben, albinoschildpadden zijn bijvoorbeeld ook erg geliefd. Nu komen tweekoppige schildpadden wel vaker voor, maar niet van deze soort. Dus dat blijft geliefd." Het trotse baasje stelt gerust: "Sorte blijft gewoon in Putten."

Zie ook: