Achterhoek

'Lieve' overvaller stelt caissière gerust: valt de straf daardoor lager uit?

De vermeende overvaller werd opgepakt.
De vermeende overvaller werd opgepakt. © 112Achterhoek-nieuws
WINTERSWIJK - Een vestiging van supermarktketen PLUS in Winterswijk werd maandagavond op opvallende wijze overvallen. De dader handelde zo goed als geweldloos en wenste de caissière na afloop zelfs 'een prettige avond' toe. In alles een atypische overval, maar betekent dat ook dat de impact minder groot is voor de betrokkenen?
Als je logisch redeneert, zouden de omstandigheden waaronder een overval gebeurt van invloed kunnen zijn op de verwerking, zegt Nicky Bredemeijer van Fonds Slachtofferhulp. Maar, benadrukt ze meteen: "Het is echt iets heel persoonlijks. De impact van een overval verschilt van persoon tot persoon. In dit specifieke geval kun je afvragen of er sprake is geweest van een traumatische gebeurtenis, die van invloed is op het herstel."

'Ik doe je niets aan'

De man die de PLUS-vestiging aan de Dingstraat overviel, had zich vermomd. Hij droeg een capuchon en had een theedoek om zijn gezicht geslagen, maar droeg wel een mes bij zich. Zover bekend heeft hij niet gedreigd iemand te verwonden met dat wapen. Wat opviel in de beelden die online circuleren, is dat hij het geld rustig uit de kassa-lades haalt en de caissière verzekert dat hij haar niets aan zal doen.
"De schrik zal er zeker nog in zitten", zegt Bredemeijer van Fonds Slachtofferhulp. "Over de daadwerkelijke impact van zo'n gebeurtenis kun je echter pas na een paar weken iets zeggen. Iedereen die zoiets meemaakt, pakt het op zijn eigen manier op. Iemands achtergrond is daarbij ook belangrijk: hoe stevig stond iemand in zijn schoenen voor het gebeurde? Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen."

Rechter kan het laten meewegen

Strafrechtadvocaat Charlotte van Dooijeweert van Veluwe Advocaten in Barneveld zegt dat in de rechtbank zeker rekening gehouden kan worden met de omstandigheden van een overval. Of een rechter dat uiteindelijk ook daadwerkelijk doet is een tweede, maar het komt wel degelijk voor.
De impact die een overval heeft op een slachtoffer is heel verschillend.
strafrechtadvocaat Charlotte van Dooijeweert
"Ik heb het laatst zelf meegemaakt: iemand die verslaafd was pleegde een overval, om dan maar in de bak te belanden", haalt Van Dooijeweert boven. "Die persoon zei tijdens de overval meermaals sorry en ik doe u niets aan, maar ik moet het geld wel hebben. De rechtbank nam dat mee in de strafzaak, zij het beperkt."
Zoals de woordvoerder van Fonds Slachtofferhulp al zei, is de impact die een overval heeft op een slachtoffer heel verschillend. Als een winkelier of caissière het gevoel heeft dat zijn of haar leven in gevaar is, kan een overval zeer beangstigend werken.
Van Dooijeweert: "Die persoon weet niet of de overvaller echt iets zal doen. Een rechter zal deze overval zonder meer kwalificeren als een gewapende overval, maar hoe iemand zich heeft gedragen tijdens de overval kan meespelen. Het speelt een rol in de feiten, en de verdediging van de verdachte zal het zeker aanvoeren", aldus de strafrechtadvocaat.