Noord-Veluwe

Hermien kreeg een afscheidscadeau van niks, maar het kan altijd erger

Het afscheidscadeau maakt veel verhalen los.
Het afscheidscadeau maakt veel verhalen los. © ANP
HOEVELAKEN - Sommigen kwamen er beter vanaf, anderen nog veel slechter. Het verhaal van Hermien, die bij haar pensioen een doosje Merci en een cadeaubon van een tientje kreeg van haar werkgever, maakt nogal wat los op de sociale media.
Hermien de Wit werkte zeventien jaar als postbode voor PostNL. Ze kreeg vorige week, bij haar pensioen, een doosje Merci en een cadeaubon van een tientje van haar werkgever. Hermien zelf vond het niet zo'n probleem, haar dochter Cocky wel: "Ik wist niet of ik moest lachen of huilen", vertelt ze: "Ik heb zo'n lieve moeder, iemand die altijd klaarstaat voor iedereen." Cocky plaatste een tweet en overal vandaan kwamen reacties. Ze werd ook gebeld door dagblad De Telegraaf en talkshow Jinek.
Na plaatsing van haar verhaal op deze site en de vraag via sociale media wat anderen bij hun afscheid kregen, rolden de reacties binnen op de redactie van Omroep Gelderland. Het verhaal van Hermien is zeker niet uitzonderlijk, zo blijkt.

Bosje bloemen

Anja werkte ook bij PostNL. Zij was blij met haar afscheidscadeau: "Na tien jaar bij PostNL een mooie bos bloemen gekregen en van mijn collega's kreeg ik een paraplu en een envelop met restgeld wat ze opgehaald hadden."
Ook Heleen kreeg een bosje bloemen: "Een maandagochtendboeketje van de supermarkt, met het prijsstickertje er nog op. En dat na bijna negentien jaar werken." Maar Heleen ziet er ook het betrekkelijke van in: "Maar ja: wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Wijze woorden van mijn moeder."

Handdruk populair

Lies kwam er bekaaid vanaf: "Bijna vijftien jaar gewerkt bij bedrijf in Klarenbeek, toen mijn pensioen er aan kwam, kreeg ik een handdruk en dat was het."
Jantje moest het zelfs zonder handdruk stellen: "Na zeventien jaar trouwe dienst bij een schoonmaakbedrijf gewerkt, nog geen hand, laat staan een kaartje of een bloemetje."
Ook voor Yvonne was er geen mooi afscheidscadeau van de baas: "Helemaal niets. Behalve een trap na." Dat gold ook voor Herma: "Helemaal niks na vijftien jaar."

Zo kan het ook

Maar Alie kwam er een stuk beter vanaf. Alie werkte in de schoonmaak en werd goed bedankt bij haar afscheid: "Een lang weekend Valkenburg met zakgeld mee, bloemen en taart. En een mooi geschreven kaart."
Ook Anneke heeft niets te klagen over haar afscheid van de zaak: "Nou, ik heb na 24 jaar dienst een hele leuke avond gehad. Lekker tapas wezen eten met de collega's en familie en vrienden. Was supergaaf. Plus voor 200 euro een cadeaubon en een mooie bos bloemen. Dus zo kan het ook."
Bij Adrie is het ook goed geregeld als er een jubileum gevierd wordt op het werk: "Bij 25 jaar een bruto maandsalaris, netto 1000 euro voor een feestje en een gouden horloge."

Op dag van jubileum boventallig

Selina deed het bij haar afscheid net een beetje anders. Ook zij kreeg helemaal niks, maar draaide het om: "Heb toen zelf wel een doos met lekkere chocolade gebracht voor mijn lieve (oud-) collega's als blijk van waardering naar hen toe."
Dat het altijd erger kan, dat blijkt wel uit het verhaal van Betty. Een dag die voor haar feestelijk begon, eindigde compleet anders: "Op de dag dat ik 12,5 jaar in dienst was bij een groot academisch ziekenhuis, kreeg ik 's ochtends keurige felicitaties, handjes en kusjes. 's Middags moest ik op kantoor komen: mes in de rug... boventallig verklaard!" Betty vocht samen met het UWV haar ontslag aan: "En plots kon ik mijn baan terugkrijgen of een ontslagvergoeding. Drie keer raden waar ik voor gekozen heb!"