Stedendriehoek

Gorssel blijft zoeken naar plek voor multifunctionele accommodatie

Informatiebijeenkomst in de kerk van Gorssel over de accommodaties in het dorp.
Informatiebijeenkomst in de kerk van Gorssel over de accommodaties in het dorp. © Omroep Gelderland
GORSSEL - Passen een sporthal, school, multifunctionele accommodatie en de kinderopvang samen op één locatie in Gorssel? Dat heeft adviesbureau Sweco de afgelopen periode onderzocht. Al jaren wordt er in Gorssel gesproken over het samenvoegen van verschillende accommodaties op één plek.
Het lijkt een simpel verhaal. Je hebt een aantal gebouwen, maar je wilt kijken of ze elkaar kunnen versterken als je ze samenvoegt. Je ontmoet op die manier andere mensen, de instellingen kunnen samenwerken, activiteiten organiseren en kan er bespaard worden.

Al een hele geschiedenis ging eraan vooraf

Inwoners van Gorssel zijn echter kritisch én verdeeld. Het Achterhoekse dorp onder de rook van Zutphen praat al jaren over het samenvoegen van heel veel instellingen op één locatie. In eerste instantie worden ook het zwembad en de voetbal- en tennisvelden meegenomen in de plannen. Verschillende locaties worden bekeken, maar uiteindelijk besluit de gemeenteraad van Lochem geen groot nieuw sportcomplex te bouwen.
Slechts school, sporthal, multifunctioneel centrum en kinderopvang moeten onder één dak komen. De vraag die opkomt: waar moet dat gebeuren? Kan je alles plaatsen op de locatie van 't Trefpunt of is de locatie van de Vullerschool beter? Het adviesbureau is aan het puzzelen geweest en presenteerde vorige week aan beide buurten de mogelijke opties en gisterenavond aan de overige bewoners.

Gorssel blijft kritisch

Tijdens de presentaties blijft Gorssel kritisch en dat gaat niet alleen over de ontwerpen die getoond worden. "Deze avond is om te informeren. Wat dan essentieel is, is dat ik het goed kan horen. Maar het geluid is zo slecht, ik kan niemand horen", zegt één van de bezoekers. De bijeenkomst is in de kerk en voor het publiek is geen microfoon beschikbaar bij het stellen van de vragen.
Een ander zegt: "Het kiezen van één van de twee locaties is voor heel veel inwoners van het dorp belangrijk, maar ik heb gehoord dat heel veel inwoners niets van deze avond wisten en die zijn hier dan dus ook niet." Tijdens andere bijeenkomsten liep het dorp uit, maar vanavond zijn er niet meer dan een kleine honderd inwoners aanwezig.
"Het is wel goed om te zien dat het nu ruimtelijk wordt ingepast en inzichtelijk wordt", zegt een jongeman.

't Trefpunt vs Vullerschool

Wat is er mogelijk is op beide locaties? De schetsen die het bureau laat zien zijn bij lange na nog geen ontwerpen. "Het zijn steenbouwkundige varianten", zegt Bert Dekker van het adviesbureau. "We hebben vooral gekeken of het past en hoe het zit met de verkeersveiligheid op beide locaties. Als je dit plan verder wilt uitwerken, dan moet er een architect naar kijken." De locatie waar nu al de Stichting Sport- en Cultureel Centrum 't Trefpunt zit, heeft als grote nadeel dat er een grote supermarkt en een tankstation in de straat zitten.
De andere locatie die bekeken is is die van de huidige Vullerschool. Het bestaande gebouw moet sowieso gesloopt worden, omdat het niet meer voldoet aan de eisen. Je zou denken: dan is er alle ruimte om nieuwe plannen te ontwerpen. Toch lijkt ook deze locatie ingewikkeld. De school ligt op een steenworp afstand van museum More, een bekend restaurant en het centrum. Daarnaast ligt naast het huidige schoolgebouw de geliefde Roskamweide, een open groene plek waar iedereen kan spelen of wandelen. "We kunnen die Roskamweide niet 100 % in tact houden", aldus Dekker. Om zoveel mogelijk van deze groene plek instant te houden zijn de adviseurs ook hier creatief aan de slag gegaan.

Hoe nu verder?

De kar voor de ontwerpen wordt getrokken door de werkgroep GA! Die gaat nu met alle suggesties aan de slag en zij maken een concreet plan dat voor het einde van dit jaar nog bij de gemeenteraad moet liggen. "De gemeenteraad moet uiteindelijk een besluit nemen", zegt Martin Rolsma, projectleider. "Het is van belang dat jullie allemaal zeggen of opschrijven wat jullie willen, want dan kunnen we dat meenemen. Er is nog niks beslist."

Zie ook: