Arnhem en omstreken

Nog veel onduidelijk over seksisme- en racismebeschuldigingen bij tentoonstelling

Aude Mgba is een van de curatoren die ontslag hebben genomen.
Aude Mgba is een van de curatoren die ontslag hebben genomen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Arnhem laat onderzoek doen naar de toekomstbestendigheid van de tentoonstelling Sonsbeek 20-24. Die aankondiging komt na het opstappen van de artistieke leiding na onder meer beschuldigingen van seksisme en institutioneel racisme. Toch is dat volgens de gemeente niet de aanleiding van het onderzoek.
Wethouder Cathelijne Bouwkamp zegt geschrokken te zijn van signalen als seksisme en racisme. Het college was daar niet van op de hoogte. Bouwkamp sprak dinsdagmiddag met het bestuur van de tentoonstelling en heeft daar om uitleg gevraagd over de ontstane situatie. Over de inhoud van dat gesprek wil de wethouder verder niets kwijt. Daarvoor wijst zij naar het bestuur, dat op zijn beurt aangeeft later met een statement te komen.

'Behoud tentoonstelling belangrijk'

Wel zegt Bouwkamp dat ze tegenover het bestuur opnieuw heeft benadrukt 'dat ze het belangrijk vindt dat Sonsbeek 20-24 blijft behouden voor Arnhem'. "Daarom is al eerder gekozen voor een onafhankelijk extern onderzoek naar de toekomstbestendigheid, waarvan we begin november de eerste bevindingen verwachten."
Dat onderzoek komt er onder meer omdat er 'vragen en zorgen zijn over de governance, inhoud, organisatie, financiën en betrokkenheid van strategische partners' van de Sonsbeektentoonstelling. Het stadsbestuur wil weten of het realistisch is om in 2024 een sterke jubileumeditie te organiseren en wat daarvoor nodig is.
Het bestuur van de tentoonstelling laat vooralsnog alleen weten het besluit van het artistieke team en de motivatie daarvoor te betreuren. Het zegt niet inhoudelijk via de media te willen reageren. "Omdat we vinden dat dit aan tafel in een persoonlijk gesprek hoort plaats te vinden. De uitnodiging daartoe ligt ook bij de curatoren."

Heftige beschuldigingen

En omdat ook de leden van het opgestapte artistieke team niet reageren op uitnodigingen om hun brief en besluit toe te lichten, blijft er een hoop onduidelijk over wat zich nu precies heeft afgespeeld. Er liggen heftige beschuldigingen van 'jarenlange tegenwerking, seksisme, disrespect en institutioneel racisme'.
Maar wat er precies allemaal is voorgevallen, hoe dat heeft kunnen gebeuren en wie daar dan verantwoordelijk voor zou zijn, op die vragen weigeren alle betrokkenen op dit moment te antwoorden en geeft de brief geen duidelijkheid. Het bestuur zegt nog wel zich de komende weken te beraden over de situatie die is ontstaan en daarop haar standpunt te bepalen.
Zie ook: