Rivierengebied

Altijd al zelf opgravingen willen doen? Dit is je kans

Kinderen helpen bij de opgravingen.
Kinderen helpen bij de opgravingen. © Omroep Gelderland
TIEL - Schoolklassen en liefhebbers mogen de komende weken opgravingen doen in het centrum van Tiel. Onder deskundige leiding, gaan ze op zoek naar de oudste Tielenaar.
Iedereen is in de herfstvakantie welkom in het centrum van Tiel om mee te helpen bij archeologische opgravingen. Die vinden daar plaats op het Bleekveld. "Nu is dat een parkeerplaats. Vroeger legden inwoners van Tiel daar hun lakens te drogen en te bleken. Bij gebrek aan wasmiddelen en drogers", zo vertelt Ilse Schuring. Zij is stadsarcheoloog in de stad van Flipje: "Maar ver voor die tijd, rond het jaar 1000, liepen op de plek waar we nu staan Vikingen rond."

Honderden schoolkinderen

De opgravingen beginnen vandaag. En de komende drie weken komen honderden schoolkinderen helpen bij de opgravingen, vertelt Schuring: "We hebben een aantal professionals en zo'n 50 vrijwilligers die uit Tiel en omgeving, maar soms ook van veel verder, die komen meehelpen. Dat zijn mensen die ervaring hebben, maar het vooral in de weekenden als hobby doen en niet als baan hebben."
Nu wordt die groep mensen dus uitgebreid met jonge kinderen: "Het idee erachter is dat we op zoek zijn naar de oudste Tielenaar. Dat willen we doen met de nieuwe Tielenaren en zeker ook de jongste Tielenaren. Dus die krijgen de kans om mee te helpen", vertelt Schuring.

Heel voorzichtig, maar dan toch 'oeps!'

Bang dat de kinderen schade aanrichten aan de spullen die straks uit de grond komen, is de archeoloog niet: "Archeologen zijn vaak ruwer met de spullen dan mensen die denken: 'Oh, dit is heel zeldzaam en oud.' Kinderen zijn er super, supervoorzichtig mee. Dus ik denk niet dat dat een groot risico is eigenlijk."
En ja, bij profs gaat er ook wel eens iets kapot: "Er zijn zat archeologen die iets moois vasthadden en dat het dan afbreekt of in tweeën valt. Het komt voor. Het is natuurlijk duizend, soms wel duizenden jaren oud en het ziet er heel stabiel uit. En dan 'oeps' gaat het toch mis." Lachend zegt ze erachteraan: "Dan moet je naar de HEMA om lijm."
Volgens Schuring hebben mensen ook een beeld van archeologen dat niet altijd klopt: "Het is een misverstand dat archeologen werken met een kwastje. Maar we staan in Tiels klei en we hebben grote graafmachines en enorme scheppen bij ons."
Opgravingen in Tiel.
Opgravingen in Tiel. © Omroep Gelderland

Iets van Vikingen

Schuring hoopt op het Bleekveld sporen te vinden van de eerste bewoners van Tiel: "Het Bleekveld is een locatie in het centrum van Tiel en we verwachten dat de stad Tiel hier is ontstaan. We hopen sporensporen, huizen en spullen van mensen die daar zo'n 1000 jaar geleden zijn komen wonen te vinden. En dat is ook de tijd van de Vikingen. Dus hopelijk vinden we daar ook nog iets van."
Wie ook wil gaan helpen met opgraven moet zich wel even aanmelden.