Gelderland

Liander werkt scenario's uit voor extreem stroomverbruik in winter

Verwarmen bij de elektrische kachel.
Verwarmen bij de elektrische kachel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is niet uitgesloten dat mensen er de komende winter vaker voor zullen kiezen hun woning elektrisch te gaan verwarmen, in plaats van met gas. Hoe ons stroomverbruik zal zijn in de winter, is hierdoor nog heel onzeker. Netbeheerder Liander, die onder meer het stroomnet in Gelderland beheert, werkt op dit moment scenario’s uit voor verschillende situaties om problemen te voorkomen.
‘Het verbruik wordt deze winter onvoorspelbaar’, zegt woordvoerster Marloes Hulstijn. Het is voor haar dan ook moeilijk te zeggen of de keuze voor elektriciteit in plaats van gas gevolgen zal hebben voor de stroomvoorziening, maar het is niet uitgesloten.
Misschien valt het mee en wordt er deze winter toch nog vooral met gas gestookt. "Alles is nu ook weer anders, nu de regering juist een lager prijsplafond heeft afgesproken met de energieleveranciers", aldus Hulstijn. Met ingang van 1 januari geldt een prijsplafond van 1,45 euro per m3 gas tot een jaargebruik van 1200 m3 gas. Voor elektriciteit gaat het om 0,40 euro per kWh tot een jaargebruik van 2900 kWh.
De veranderingen in de energiemarkt maken het voor Liander moeilijk om in te schatten hoe het verbruik zal zijn en óf en wáár er problemen op het elektriciteitsnetwerk kunnen ontstaan. "Maar als iedereen deze winter tegelijk een elektrische kachel aan doet, kunnen er knelpunten ontstaan", zegt de woordvoerster.

Is het wel verstandig?

Elektrisch verwarmen is niet per definitie goedkoper dan gasverwarming. "Veel mensen hebben niet helder voor ogen dat de prijs voor stroom ook hoger is", zegt Hulstijn. Het is ook afhankelijk van het type elektrische verwarming en hoeveel je verbruikt om het warm genoeg te krijgen. Het is daarom lastig te zeggen wat goedkoper is: gas of stroom.