Stedendriehoek

Duitse Ninette vocht tegen de nazi's, nu krijgt ze haar laatste rustplaats

De Duitse Ninette Opolski sloot zich aan bij een Apeldoornse knokploeg.
De Duitse Ninette Opolski sloot zich aan bij een Apeldoornse knokploeg. © Familiefoto
LOENEN - Bijna een leven lang verzweeg Ninette Opolski haar heldendaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl haar broer sneuvelde als piloot van de Luftwaffe, streed Ninette vanuit Apeldoorn moedig tegen de nazi's. Nu is het verhaal van Ninette en haar familie opgetekend in een boek en brengt haar Canadese dochter de verzetsheldin de laatste eer op het Nationaal Ereveld Loenen.
“Het drama van mijn moeders leven is dat haar vader de Duitse nationaliteit had”, begint dochter Paula Prociuk-Blacklock het levensverhaal van Ninette Opolski. “Haar moeder was Nederlandse. De kinderen hadden een Nederlands paspoort aangevraagd, maar door het uitbreken van de oorlog kwam die te laat.”
Zo ontstond de onwerkelijke situatie dat Ninettes broer zich aansloot bij het Duitse leger, op aandringen van hun vader. Ninette meldde zich als koerier bij een Apeldoornse knokploeg. Ze raakte betrokken bij de sabotage van spoorwegen en wapendroppings, als onderdeel van het bewapend verzet.

As uitstrooien

“Ze vervulde deze taak met heel haar hart. Mijn moeder was passioneel, avontuurlijk, energierijk en beeldschoon”, zegt dochter Paula, nadat ze de as van haar moeder heeft uitgestrooid op het ereveld in Loenen, na afloop van een kleine herdenkingsbijeenkomst. “Het is hier prachtig. Ze zou deze vreedzame plek geweldig hebben gevonden.”
De Canadese dochter van Ninette Opolski strooit haar as uit op het Nationaal Ereveld Loenen
De Canadese dochter van Ninette Opolski strooit haar as uit op het Nationaal Ereveld Loenen © Omroep Gelderland
Overgevlogen uit Toronto in Canada, bezoekt Paula plekken waar haar moeder verbleef tijdens de oorlog - waaronder Villa Rauwenhul in Beekbergen, waar Ninette tijdelijk zat ondergedoken. De beslissing van Ninette en haar moeder om vijf Amerikaanse piloten in huis te nemen, werd ze bijna fataal. “Negen maanden verbleef ze hier achter een verborgen wand.”
Paula dankt haar naam aan de bewoonster van Rauwenhul, Sibilla Paula Hekker-Knappertsbusch. “Na de oorlog beloofde mijn moeder haar eerstgeboren dochter naar haar te vernoemen. En hier ben ik, Paula!”
Ninettes verhaal moet worden blijven verteld. Dat vinden niet alleen Paula en de schrijfster van het boek over Ninette en haar familie, dat afgelopen weekend uitkwam: ook rondleiders van het ereveld in Loenen zien de waarde hiervan in. Daarom vroegen ze of Ninettes verzetsherdenkingskruis, dat ze in 1982 ontving, in Loenen mag blijven. Met instemming van Paula krijgt het een bestemming in het herdenkingscentrum van het ereveld.

Littekens

“Toen ik opgroeide, heeft mijn moeder nooit over de oorlog gesproken. De littekens waren te pijnlijk. Het was te rauw en emotioneel voor haar.” Pas op latere leeftijd overhandigde Ninette haar memoires. “Ze heeft het woord verzet nooit in de mond genomen.”
Ruim twee jaar geleden overleed Ninette Opolski op 97-jarige leeftijd, na een fijn leven op het platteland in Canada. Na de oorlog emigreerde ze daar naartoe als oorlogsbruid, nadat ze trouwde met de Canadese bevrijder Alex Prociuk. Dat was tegen de wens van haar moeder, die met haar aristocratische afkomst liever wilde dat ze een baron trouwde. Ninette hield haar leven lang intensief contact met haar vrienden van de knokploeg.
“Na de oorlog waren het altijd mannen die geportretteerd werden als oorlogshelden”, stelt Paula. “Nu is de wereld er klaar voor om sterke onbevreesde vrouwen te omarmen. Mijn moeder was er één van.”