Stedendriehoek

Halloweenfeest 'te schokkend en luguber voor jonge kinderen'

Organisatie moet op gesprek komen bij burgemeester over Halloweenfeest. Foto ter illustratie.
Organisatie moet op gesprek komen bij burgemeester over Halloweenfeest. Foto ter illustratie. © Omroep Gelderland
TWELLO - Een avondje griezelen voor kinderen in het dorp Twello. Na twee coronajaren is een groep inwoners en ondernemers weer druk bezig om dit Halloweenfeest in de steigers te zetten. Maar niet iedereen is er blij mee. Raadslid Arco Hak (SGP) is van mening de vorige editie zo luguber was, dat het schokkend zou zijn voor kinderen.
"Kruizen waar skeletten aan hingen, een tafel met bebloede ledematen en er liep een man rond met een doodshoofd op een stok", Arco Hak en zo'n twintig andere inwoners zijn in 2019 naar eigen zeggen 'geschokt' door wat ze zien in het centrum van Twello. Nu het feest opnieuw op de agenda staat hebben ze aangeklopt bij de gemeente. Die wil nu dat de partijen met elkaar in gesprek gaan.

Spookhuis en acteurs

De gemeente Voorst heeft eerder dit jaar al een vergunning verleend voor het evenement op 4 november. "In al die jaren hebben we geen klachten ontvangen. Kinderen hier vinden het allemaal prachtig", zegt Michel van den Hengel, die het evenement met een groep inwoners en ondernemers organiseert. "Iedereen vraagt nu al, wanneer is het feest?"
Voorgaande editie kwamen er volgens hem tussen de 400 tot 500 kinderen griezelen. "Het is echt bedoeld voor kinderen. In het centrum staan vuurkorven, er staat een groot spookhuis, er lopen acteurs verkleed als spoken of enge mensen rond, kinderen kunnen geschminkt worden en krijgen aan het eind een leuk cadeautje."
Eén van de acteurs tijdens een eerdere editie van 'Griezelen in Twello'.
Eén van de acteurs tijdens een eerdere editie van 'Griezelen in Twello'. © organisatie

'Te eng en te heftig'

Ondernemers zorgen voor wat lekkers en kleden hun winkel zelf aan in het 'Halloween' thema. "De slager had bijvoorbeeld de vorige keer heksensoep gemaakt en hij had een overall opgehangen waar een paar worsten uithingen. Alsof de darmen eruit kwamen." Volgens hem is het aan ouders of ze komen griezelen. "Als je er niets mee hebt, dan kom je niet."
Volgens Hak is er echter geen sprake meer van griezelen, maar van horror. Het zou te eng en te heftig zijn voor jonge kinderen. "Als je op televisie beelden ziet wordt ervoor gewaarschuwd, dit waren nog schokkender beelden. Kinderen zijn daar helemaal niet op voorbereid. Ik wil niet zeggen dat Halloween afgeschaft moet worden, maar hier is men destijds (2019) te ver gegaan en daar hebben wij onze verontrusting over uitgesproken. Als ze die dingen achterwege laten dan vind ik het prima."
Een meerderheid de winkeliers in Twello doet mee aan het griezelfeest. Groenteboer Dinant van Hees niet, hij is fel tegenstander. "Na de editie van 2019 heb ik bij de organisatie geklaagd dat we dit als dorp en ondernemers niet moeten willen. Ik sta aan de kant van het raadslid. Ik denk dat ook niet-gelovigen het onrespectvol kunnen vinden voor de dood."

Evaluatie

Na de editie van 2019 trok Hak aan de bel bij de toenmalige burgemeester over het griezelfeest. Die liet destijds weten dat er een evaluatie zou komen, en dat dit mee zou worden genomen bij een eventuele nieuwe vergunningverlening. Hak zocht recent opnieuw contact met de gemeente omdat hij niets meer hoorde over de toezegging uit 2019.
Hij benaderde zelf de organisatie al met de vraag of er dit jaar iets gedaan zou worden met zijn kritiek. "Toen kreeg ik terug: 'Jammer, de vergunning is al verleend en we gaan niet in op jouw verzoek'. Je kan toch gewoon overleggen?"

'Praat met elkaar'

Vanwege de kritiek heeft de gemeente de organisatie nu gevraagd om binnenkort naar het gemeentehuis te komen. "We kregen opeens een brief onder onze neus dat we in gesprek moeten met de burgemeester, een ambtenaar en meneer Hak, voor een kinderfeest wat je aan het organiseren bent. Dat gaat helemaal nergens over", aldus de organisatie.
Woordvoerder Linda Simons van de gemeente Voorst laat weten wat het doel van het gesprek is. "Het is een verzoek, van 'goh, ga even met elkaar aan tafel zitten'. Volwassenen onder elkaar, en kijk of je eruit komt samen. Misschien kan het iets minder heftig? Daar gaan wij niet over, maar praat met elkaar."
Aan alle eisen voor de vergunningsaanvraag is volgens Simons voldaan. Op de invulling van een Halloweenevenement heeft de gemeente volgens Simons geen invloed. "Wij hebben geen gronden om daar eisen aan te stellen." De organisatie van het Halloweenevenement gaat ondertussen verder met de voorbereidingen. "Wij zijn niet van plan veel aanpassingen te doen."