Liemers

Opvang voor Oekraïners in Spijk al voor de helft bezet: 'Het verloopt voorspoedig'

Opvang voor Oekraïners in Spijk al voor de helft bezet: 'Het verloopt voorspoedig'
Opvang voor Oekraïners in Spijk al voor de helft bezet: 'Het verloopt voorspoedig' © Omroep Gelderland
De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Spijk verloopt voorspoedig, zegt projectleider Zwanet van Kooten. Inmiddels is ongeveer de helft van alle chalets in Spijk bewoond door 79 oorlogsvluchtelingen. In totaal kunnen op de locatie aan de Vliegenwaard 150 Oekraïners terecht voor langere tijd.
"Vandaag komen er weer zeventien nieuwe mensen bij, donderdag ook. De meesten komen rechtstreeks van de crisisnoodopvang en zijn nog niet zo lang geleden gevlucht", legt Van Kooten uit. Op het terrein staan 25 chalets voor vier of zes personen. De vluchtelingen die naar Spijk komen zijn vooral gezinnen of stellen, van jong tot oud. "Er is een baby van twee maanden, maar ook een zestigplusser. We proberen sowieso mensen die bij elkaar horen in één chalet te plaatsen. "

Aan het werk

De vluchtelingen komen bewust gefaseerd binnen, omdat er een heleboel geregeld moet worden, zoals bijvoorbeeld leefgeld. Woensdag komen mensen van het Werkgeversservicepunt (WSP) naar Spijk om met de Oekraïners over werk te praten en vacatures te bekijken. "De meesten willen zo snel mogelijk aan de slag."
Daarnaast gaan de kinderen waarschijnlijk vanaf volgende week naar school. De basisschooljeugd gaat naar Duiven, de middelbare scholieren naar Arnhem.
Ook al waren er voor de komst van de vluchtelingen zorgen in de omliggende dorpen, tot nu toe zijn er geen klachten of andere opmerkingen binnengekomen bij de opvang. Ook de dorpsraad van Spijk, de Stichting Actief Spijk, heeft geen negatieve geluiden meer gehoord.

Succesvolle open dag

"Ik vermoed dat de open dag, enkele weken geleden, daar ook aan bij heeft gedragen", aldus projectleider Van Kooten. Buurtbewoners konden op zaterdag 17 september, voor de eerste vluchtelingen kwamen, een rondleiding krijgen over het terrein en in de chalets. "Daar kijk ik met tevredenheid op terug. Er waren toch bijna tweehonderd mensen die vragen hebben gesteld en ook eventuele zorgen met ons hebben besproken. "
De komende tijd zullen er elke week vluchtelingen bijkomen in Spijk, maar 150 is het maximum aantal mensen. "Hoe ze het tot nu toe zelf vinden? Alles beter dan de crisisnoodopvang, natuurlijk. Maar we horen ook wel dat ze het prettig vinden om toch echt een soort 'eigen huisje' te hebben hier."
In principe is de opvang in Spijk voor maximaal twee jaar mogelijk.