Achterhoek

Schoolhond Max zorgt voor lachende gezichten op Metzo College

Dagcoördinator Willem te Kampe met labrador Max.
Dagcoördinator Willem te Kampe met labrador Max. © REGIO8
DOETINCHEM - Het Metzo College in Doetinchem heeft sinds een paar weken een eigen schoolhond. Labradorpup Max is niet alleen schattig, maar heeft volgens de leiding van de middelbare school ook een positief effect op de leerlingen.
“Ze worden er gewoon blij van en dat is ook de bedoeling van onze schoolhond: dat kinderen er een goed gevoel bij krijgen”, vertelt dagcoördinator Willem te Kampe aan mediapartner REGIO8. “Hij kan vrij door de school lopen en ze kunnen hem aaien. Als de leerlingen niet bij hem in de buurt willen komen, kunnen ze ook bij hem vandaan blijven. Als ze willen, kunnen ze naar hem toe en dat doen ze graag, merk ik.”

'Meisje ging weer vrolijk de klas in'

Max verblijft op het kantoor van Te Kampe en kan zich daar ook terugtrekken. Leerlingen kunnen Max bezoeken en aaien als ze zich even niet goed voelen. “Dat heb ik ook nog met leerlingenzorg besproken. Ik heb het vorige week een keer gehad, dat een meisje niet lekker in haar vel zat en even kwam knuffelen met de hond. Een kwartiertje later ging ze heel vrolijk de klas weer in. Dat proberen we een beetje te creëren met de hond en het werkt.”
Na school gaat Max met Te Kampe mee naar huis, hij zorgt ook voor de pup in de avonden, weekenden en vakanties. Te Kampe hoopt dat meerdere scholen het initiatief zullen volgen.

'Vijf dagen in de week'

“Ik heb het hier in Nederland ook wel een beetje gezien bij basisscholen, maar dan zijn het veelal docenten die af en toe eens één of twee dagen een hond meenemen”, vertelt Te Kampe. “Maar niet de hele dag. Hier is het echt de bedoeling dat hij vijf dagen in de week meegaat en ook vijf dagen in de week de hele dag hier is.”
De coördinator zegt dat hij de inzet van een hond binnen het voortgezet onderwijs nog niet op deze manier gezien heeft: “Ik hoop oprecht dat ze het wel gaan doen, want voor veel leerlingen is het goed.”