Achterhoek

Vijf vragen aan Tonny die met banaanfiets naar Grenoble vertrekt

Tonny in zijn oranje banaanfiets.
Tonny in zijn oranje banaanfiets. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Tonny uit de Achterhoek vertrekt vandaag voor een fietstocht van 20 dagen naar Grenoble in Frankijk. Hij vraagt op deze manier aandacht voor duurzaamheid en wil geld inzamelen voor de aanleg van een voedselbos in Winterswijk. Hij gaat niet op een elektrische fiets, maar met een oranje velomobiel, in de volksmond 'banaanfiets'. Hoe ziet zijn tocht eruit? Vijf vragen aan Tonny.

Wat nou als je de weg kwijt raakt?

"Ik heb me de afgelopen weken goed voorbereid. Via een website waar heel veel fietsers hun routes en mooie plekjes doorgeven heb ik een route laten samenstellen. Het is dus een route van, door en voor fietsers en die gaat over goed geasfalteerde wegen. Ik fiets van dorpje naar dorpje en ik kom zo min mogelijk door de grote steden. Het is niet zoals een navigatiesysteem hoor. Ik krijg niet te horen dat ik bij een bepaalde straat links- of rechtsaf moet slaan. Ik moet dus goed opletten en de kans dat ik verdwaal is heel realistisch. Maar dat is toch juist leuk!? Je krijgt dan namelijk onverwachte ontmoetingen. Ik zal dan namelijk aan mensen de weg moeten vragen en misschien ontstaan er dan hele leuke gesprekken. Ik fiets dus graag een stukje om."

Waar slaap je tijdens je tocht?

"De hele fietstocht gaat over duurzaamheid en dus houd ik daar ook voor mijn overnachtingen rekening mee. De eerste drie slaapadressen weet ik al. De eerste twee nachten slaap ik op een camping, het is immers heel mooi weer. De derde nacht slaap ik in een Bed & Breakfast in België. In mijn fiets heb ik de ruimte om een tent, slaapmatje en slaapzak mee te nemen. Dus na die derde nacht slaap ik waarschijnlijk op verschillende campings. Maar als ik geen camping kan vinden, dan vraag ik aan mensen die in het gebied wonen of ik ben hen een tentje in de tuin mag opzetten. Of misschien mag ik mijn slaapmatje wel uitrollen in een schuur. Ik wil de reis in ieder geval heel low budget houden. Je zult me dus niet heel snel in een hotel vinden, maar mocht ik een keer helemaal nat geregend zijn, dan is soms een warme douche wel fijn."

Hoe bereid je je voor op de verschillende weersomstandigheden?

"Tijdens zo'n tocht moet je op allerlei weertypes voorbereid zijn. Ik heb het geluk dat ik mijn fiets bijna helemaal kan afsluiten met een regendekje. Als het regent worden dan alleen mijn hoofd, hals en nek nat. Belangrijk is in ieder geval dat je laagjes aanhebt. Als het warm is kun je wat uit doen. En doordat ik natuurlijk continue aan het fietsen ben, zal ik het niet zo snel koud hebben. Ik zoek alleen nog wel iets voor op mijn hoofd dat beschermt tegen zowel de zon als de regen. Dus als mensen nog tips hebben? Ik denk aan een pet met een klepje."

Ben je niet bang voor een lekke band?

"Het is niet zo logisch dat ik technische problemen krijg onderweg. Vorige maand heb ik mijn fiets nog helemaal laten checken. Maar het kan natuurlijk altijd en daarom heb ik ook van alles bij me voor pech onderweg. Ik heb een fietspomp, reservebanden en een bandenplaksetje bij me. Daarnaast heb ik ook diverse sleuteltjes bij me. Bij een gewone fiets kun je overal zo bij, dat is bij mijn fiets natuurlijk anders. Ik moet de kappen verwijderen als ik ergens bij wil. Naast een tasje vol met sleutels en gereedschap heb ik ook een grote badhanddoek bij me. Daar kan ik de fiets opleggen, zodat er geen krassen op de kappen komen."

Wat moeten mensen doen als ze je tegenkomen?

"Mensen moeten vooral zwaaien. Ze kunnen me ook een stopteken geven, want ik stop graag voor een goed gesprek. De eerste paar dagen heb ik mensen bij me waarmee ik een gesprek kan voeren, maar vanaf maandag wordt het best een eenzame rit. Natuurlijk ga ik proberen om met bijvoorbeeld burgemeesters, schoolklassen, Belgen of Fransen het gesprek aan te gaan. Maar als het initiatief van anderen komt, vindt ik dat natuurlijk helemaal leuk. We kunnen gewoon een leuk gesprekje hebben, maar ik vind het natuurlijk wel heel erg leuk als we het over duurzaamheid en de persoonlijke situatie rondom duurzaamheid kunnen hebben."