Stedendriehoek

Léon reed een bronstig hert dood: dit moet je weten bij overstekend wild

Het hert overleefde de klap niet.
Het hert overleefde de klap niet. © Luciano de Graaf
VAASSEN - Léon Mak uit Heerde reed maandagavond na zijn atletiektraining nietsvermoedend via de A50 naar huis, toen er plotseling een groot hert uit de berm kwam. Léon kon het beest niet meer ontwijken, met fatale afloop voor het hert. Hoe kun je als automobilist reageren op overstekende herten in bronsttijd? "Het gaat zo snel."
Léon (22) vertelt er over op Radio Gelderland in gesprek met presentator Biem Buijs. "Het was donker en rustig op de weg", zegt hij. "Ik rijd de route vaak en luisterde naar muziek. Ineens kwam er een beest uit de bossen. Ik kon niet veel meer doen."
De Heerdenaar knalde vol op het beest: een edelhert, met gewei en al. Het dier overleefde de botsing niet en Léons auto is flink beschadigd geraakt. "Maar wonder boven wonder heb ik niks", vertelt Léon. "Het gewei is niet door de ruit heen gegaan, gelukkig."
Léon rijdt vaker in gebieden met veel overstekend wild. "Maar op de snelweg verwachtte ik het niet." Hoe zit dat? Lopen er dan meer herten op de weg nu het bronsttijd is?

Achter de dames aan

"Ja", zegt Laurens Jansen. Hij is boswachter in het gebied Veluwe-Midden. "Herten gaan nu rücksichtslos de weg op en kijken echt niet uit. Ze gaan de dames achterna of zijn juist net verdreven uit een kudde. Mannetjes verliezen in deze tijd ook veel gewicht en zijn dan niet zo alert."
Dieren steken over als ze willen oversteken
Verschillen wilde dieren als het gaat om oversteken? "Zwijnen zijn nog lastiger", stelt Jansen. "Het zijn donkere dieren. Ze vallen niet zo op als reeën of herten, met hun hoge poten en oplichtende ogen in de koplampen. Daarbij komen zwijnen graag in de berm. Ze wroeten er naar plantenwortels, insecten en eikels van bomen langs de weg. Let dus goed op de berm tijdens het rijden. In deze tijd kom je wild ook overdag tegen. En rijd sowieso voorzichtig op donkere boswegen. Ik rijd dan zelf 10 kilometer per uur onder de maximumsnelheid."

Gevaar van groot licht

Hoe zit het met groot licht? Vaak wordt beweerd dat met name herten verstarren in het licht van de koplamp. "Dat zegt mij niets", zegt Jansen. "Het kan een mythe zijn."
Zijn collega Frank Theunissen, boswachter op de Zuid-Veluwe, is duidelijk. "Dat is een broodjeaapverhaal", zegt hij stellig. "Of er nou dimlicht, grootlicht of géén licht is: dieren steken over als ze willen oversteken." Theunissen adviseert juist om op donkere boswegen groot licht te voeren. "Dan zie je het wild eerder."
Het verbaast boswachter Jansen dat Léon het hert op de A50 heeft aangereden. "In principe zitten daar rasters en kunnen dieren er niet komen. Op de snelweg is het lastig een aanrijding te voorkomen."

Tips

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigt dat er veel gedaan wordt om wild bij snelwegen weg te houden. "Er zijn ecoducten en wildwissels. We zorgen dat er aanplant is die dieren graag eten", zegt ze. "En we hebben rasters tegen wild, maar het is niet te doen om die langs alle snelwegen te plaatsen. En er kan een gat inzitten. Zo'n gat repareren we, maar toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Dieren gaan bijna nooit de snelweg op, maar het komt voor."

Je moet alert zijn

De woordvoerder van Rijkswaterstaat heeft tips voor rijden in gebied met wild.
  • "Wees alert en voorzichtig. Het waarschuwingsbord met hert is er niet voor niks."
  • "Zie je een dier in de berm? Houd je snelheid in."
  • "Rem - en zorg voor goede remmen. Vermijd uitwijken. Dan verklein je de kans op een botsing of gevaar voor andere weggebruikers."
  • "Let op de bermen."
  • "Zie je een dier? Waarschuw andere weggebruikers met knipperlichten", zegt de woordvoerder tot slot.
Léon heeft nu niets meer aan al die tips. "Je moet alert zijn", zegt hij. "Maar het gaat zo snel, dat je niet veel kunt doen." Hem rest dan ook het verzekeringswerk. "Het was de wagen van mijn opa. Die mag ik altijd lenen. Dat maakt het extra zuur dat dit gebeurd is."
De auto waar Léon in reed zit behoorlijk in elkaar.
De auto waar Léon in reed zit behoorlijk in elkaar. © Luciano de Graaf

Zie ook: