Achterhoek

'Zo doorgaan is doodsteek voor boeren', vindt John

John Arink in het weiland.
John Arink in het weiland. © Omroep Gelderland
LIEVELDE - Met 120 jonge koeien pal naast een Natura 2000-gebied moet je als boer wel in spanning zitten over de bevindingen die gespreksleider Johan Remkes woensdag presenteert over de impasse in het stikstofdebat. En toch staat boer John Arink uit Lievelde juist volledig achter het verkleinen van de veestapel.
Arink sprak met Remkes over de oplossingen voor het stikstofprobleem en heeft goede hoop dat er iets met zijn advies gedaan wordt. Geen omgekeerde vlaggen dus, op zijn terrein.

Geen kunstmest, geen krachtvoer

De boer uit Lievelde gooide dertig jaar geleden het roer al om, toen hij het boerenbedrijf van zijn vader overnam. Doordat hij zijn koeien meer dan vierduizend uur per jaar buiten laat grazen, geen kunstmest gebruikt en zijn kalveren geen krachtvoer toedient, stoot hij maar 90 kilo stikstof per hectare uit. Dat ligt ver onder de Europese norm van 170 kilo.
Door verkoop van producten via de boerderijwinkel en een hotel op het erf kan Arink het hoofd goed boven water houden, maar hij realiseert zich dat er wel wat moet veranderen als méér boeren overgaan op deze vorm van kringlooplandbouw.

Minder vee, maar met behoud van verdienmodel

"Extensivering is eigenlijk heel simpel en eenvoudig", legt Arink uit. "Gewoon minder vee in Nederland, punt. Maar wel met een aantal randvoorwaarden: het aantal boeren op peil houden en eigenlijk zelfs vergroten. En we moeten ervoor zorgen dat het verdienmodel van de boer goed overeind blijft."
"Daarvoor moeten we in Europa een beschermde markt krijgen waarmee duurzaam voedsel goed betaald wordt", zegt Arink. Hij wijst op importheffingen die vroeger bestonden op bijvoorbeeld graan uit de Verenigde Staten. "Dat is allemaal verdwenen, maar daar kunnen we best naar terug, maar de politieke wil moet er natuurlijk wel zijn."
Arink sprak samen met twee andere biologische boeren met Remkes over hun ideeën om melkveebedrijven bij Natura 2000-gebieden toch een perspectief te geven. "Er is veel interesse in onze plannen. We hebben zeker nog twee bezoeken van het ministerie van Landbouw in het vooruitzicht staan."
Het model waar we nu inzitten, heeft de meeste boeren gekost
John Arink

'Doodsteek'

Volgens de veehouder uit Lievelde moet er echt wat veranderen. "Wat de actievoerende boeren heel vaak vergeten, is dat het model waar we nu inzitten de meeste boeren heeft gekost. Partijen roepen het hardst dat de boeren geen strobreed in de weg gelegd mag worden, maar als we op deze manier door blijven gaan, is dat de doodsteek voor de meeste boeren in Nederland."
Arink hoopt dat er de komende jaren dan ook méér boeren bij gaan komen. "Maar dan moet wel de landbouw in Europa op de schop. Het is nu veel te intensief."
Bekijk hier hoe John Arink tussen zijn koeien zijn visie uiteenzet:
John Arink wil graag meedenken