Noord-Veluwe

Show met kleine dieren in problemen door gasprijs en vogelgriep

Show met kleine dieren in problemen door gasprijs en vogelgriep
Show met kleine dieren in problemen door gasprijs en vogelgriep © Omroep Gelderland
WENUM WIESEL - Het hele jaar door wordt er gekweekt en gefokt en dan, één keer per jaar, is het zover. Tijdens de jaarlijkse kleindierenshow laten liefhebbers van konijnen, cavia's, duiven, hoenders en kanaries drie dagen lang zien hoe succesvol hun kweek is geweest. Maar de hobby heeft het moeilijk momenteel - terwijl er veel geld in omging.
Neem alleen al het verwarmen van de hal. De vierhonderd ingebrachte dieren moeten er op hun best uitzien en dat kan niet als het te koud is. De initiatiefnemers van de kleindierenshow Midden Veluwe moeten echt aan alles denken. Want niet alleen de vergrijzing speelt een rol, ook vervoersverboden, corona en recentelijk de vogelgriep kunnen roet in het eten gooien. Desondanks werd vandaag de achttiende editie van de kleindierenshow Midden Veluwe geopend. Het evenement duurt drie dagen.

Halflege hal

De kleindierenshow in de Oranjehal in Wenum-Wiesel is traditiegetrouw één van de eerste tentoonstellingen die ieder jaar wordt gehouden. Een echte topper dus. Toch is de hal op de eerste dag maar voor de helft gevuld en is slecht een derde deel van het gebruikelijke aantal dieren aangeleverd. Veel kwekers zijn gestopt of redden het vervoeren van hun dieren niet meer, door hun hoge leeftijd. De coronaverboden van de afgelopen jaren hebben er echter vooral ingehakt: de loop is er een beetje uit.

Vogelgriep

Als klap op de vuurpijl heeft de vogelgriep toegeslagen. Eigenaren van hoeders en watervogels blijven daarom thuis. "We hebben de dieren daarom extra ruim opgesteld", zegt organisator Gerrit Bijsterbos.
Natuurlijk zijn er de sierduiven en kleine knagers zoals cavia's. Konijnen, dat is de grootste groep. Zo staat de Nederlandse Hangoor Dwergenclub er ook met hun clubshow. Er is genoeg te zien in de hal in Wenum-Wiesel. De keurmeesters keuren ieder dier nauwkeurig. De speciale soortkenmerken zoals kleur en lichaamsbouw worden aan een kritische blik onderworpen.
Het blijft spannend: wie heeft dit keer de beste resultaten geboekt en mag er met de beker naar huis? De kleindierenshow Midden Veluwe is ook vrijdagmiddag en zaterdag nog de hele dag open voor publiek. Naast de tentoongestelde dieren zijn er ook allerlei activiteiten zoals de kleurwedstrijd en kramen met hobbyartikelen te bekijken.