Noord-Veluwe

Singer-songwriter Marike Jager: 'Ik uit mijn gevoelens via muziek'

Singer-songwriter Marike Jager.
Singer-songwriter Marike Jager. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - Als tiener reisde ze rond over de wereld om zichzelf beter te leren kennen. Ze studeerde gezondheidswetenschappen, maar uiteindelijk werd Marike Jager singer-songwriter. Haar eigen gevoel uit ze het liefst via muziek.
Marike begon met gitaarspelen op de middelbare school. "Maar toen deed ik dat alleen op mijn slaapkamer, met de deur dicht." Na de middelbare school ging ze op wereldreis, omdat ze nog geen studiekeuze had gemaakt. "In het buitenland begon ik ook voorzichtig te spelen en te zingen voor mensen. In Zuid-Afrika schreef ik toen mijn eerste liedje."

Gevoelens

De ene muzikant speelt in een band, de ander speelt vooral covers en sommigen schrijven hun eigen liedjes. Dat laatste geldt voor Marike. Maar waarom? "Ik heb eigenlijk geen idee", zegt ze in het programma Op Weg Naar Waarheid. Daarin probeert presentator Klaas Drupsteen dichterbij het mysterie van de waarheid te komen.
Misschien zie ik de wereld wel heel anders?
Marike Jager
Muziek is ook een manier om gevoelens te uiten. "Ik denk dat ik iemand ben die veel voelt van binnen, én dat ik daar iets mee moet. Bij mij gaat dat schijnbaar via muziek." Die inspiratie haalt ze overal vandaan. "Bijvoorbeeld gesprekken met mensen, iets wat mij raakt. Vaak zijn het kleinere dingen, ik schrijf weinig over de grotere zaken." Zo kwam ze een keer in gesprek met iemand in de trein. "Dan denk ik thuis: wow, wat een verhaal. Dan loop ik daar een paar dagen mee rond, of kruip ik meteen achter de piano."

Waarheid

Haar liedjes liggen dicht bij de waarheid. Uiteindelijk gaan de liedjes vaak over haarzelf, ook al heeft ze dat zelf niet altijd door. "Er zijn heel veel mensen die vragen of de liedjes over mijzelf gaan, of over iemand anders. Ik denk dat ik vaak andere mensen aangrijp om mijn eigen gevoel om te zetten naar een liedje. Gaandeweg door de jaren heen heb ik wel door dat het eigenlijk gewoon over mijzelf gaat."
Waarheid is voor Marike een breed thema. Bijvoorbeeld bij haar kinderen. "Ik zeg altijd: ik word niet boos als je de waarheid spreekt, wat je ook hebt gedaan. Maar jokken vind ik niet tof." Dat is een concreet voorbeeld van waarheid. "Dan gaat het feitelijk over wat waar is en wat niet, over eerlijk zijn."
In de uitzending schrijft Marike Jager ook een lied over waarheid. "De eerste melodie die me binnenviel zong ik eruit. Zo ontstond het nummer Truth. Zomaar in dat moment." Het speciale nummer over waarheid wordt gebruikt als titelsong van het programma Op Weg Naar Waarheid.
Maar volgens de singer-songwriter is er nog een ander groot vraagstuk over waarheid. "Dat is iets wat ik mij als kind al afvroeg. Neem een blaadje, dat noemen wij groen. Maar hoe zie jij het groen?" Ze doelt op de interpretatie van de kleuren. "We hebben allemaal geleerd dat het groen is, maar hoe ziet jouw groen eruit? Misschien zie ik de wereld wel heel anders dan jij, en is mijn waarheid dus ook anders."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Weg Naar Waarheid met singer-songwriter Marike Jager.
Op Weg naar Waarheid - Marike Jager