Arnhem en omstreken

Chaos op woningmarkt lijkt af te nemen, maar 'het is nog wel onrustig'

Aankoopmakelaar Guido Leerkes.
Aankoopmakelaar Guido Leerkes. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De woningmarkt lijkt iets minder chaotisch dan een paar maanden geleden. Die conclusie trekt makelaar Fabian Wilke. Toch is het nog steeds geen pretje om een huis te moeten kopen.
"Er wordt nog steeds veel overboden", zegt de makelaar in het Omroep Gelderland-programma Jan Houdt Huis. "Maar het is niet meer zo erg als een paar maanden geleden. Ik verwacht dat de vraagprijzen wel zullen stabiliseren."
Bekijk de video waarin drie makelaars toelichting geven op de huidige woningmarkt:
De woningmarkt zit nog steeds vast, 'maar niet zo erg als een paar maanden geleden' - Jan Houdt Huis

Onrustig

Ook aankoopmakelaar Mariet Kamphuis baalt van de problemen. "De markt is in beweging en de markt is onrustig. De laatste paar jaar was het gewoon niet leuk", concludeert ze, "zowel voor de koper niet als voor de makelaars. Op een huis komen twintig tot veertig mensen af en je kan maar één iemand blij maken en je moet de rest teleurstellen. Er werden bizarre prijzen betaald en nog steeds wordt er overboden. We weten niet waar het naartoe gaat."
"Een tijd geleden had je gewoon de vraagprijs en die kon je bieden. Dat was eigenlijk al heel gek", voegt aankoopmakelaar Guido Leerkes toe. "Eerder was het gebruikelijk dat je onder de vraagprijs bood om te kijken waar je op uit kon komen met elkaar. Als er heel veel geïnteresseerden waren, was er misschien ééntje zo gek om boven de vraagprijs te bieden. Maar met de vraagprijs had je hem eigenlijk altijd wel. Dat is nu een heel ander spel geworden."

Weinig nieuws

Kamphuis verwacht niet dat het probleem snel opgelost zal zijn, omdat er simpelweg te weinig woningen bijkomen. "Bouwen gaat hem even niet worden, vanwege allerlei stikstofproblemen, omgevingsvergunningen die niet rondkomen en wisseling in gemeenteraden. Echte bouwprojecten komen er, maar mondjesmaat."
Daarnaast groeit de bevolking van Nederland. "We hebben veel vluchtelingen en statushouders, bijvoorbeeld uit Oekraïne, die we allemaal van een woning moeten voorzien. Dat schraapt ook woningen weg van de markt."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Jan Houdt Huis.
Jan houdt huis