Achterhoek

Wéér nieuw onderzoek, Winterswijk bij keuze nieuw bedrijventerrein terug bij af

WINTERSWIJK - Winterswijk neemt een onderzoeksbureau in de arm voor wéér een onderzoek naar de beste locatie voor een nieuw bedrijventerrein in Winterswijk. Dat betekent dat de weilanden van de familie Klumper aan de Misterweg opnieuw in beeld kunnen komen als de beste plek voor een nieuw industrieterrein.
Winterswijk is terug bij af voor de keuze voor een industrieterrein. "De Misterweg wordt heroverwogen. We selecteren een bureau om te komen tot een nieuw bedrijventerrein. Die keuze moet in 2023 gemaakt worden, daar gaan we gas op geven", vertelde wethouder Gosse Visser maandagavond tijdens de presentatie van de begroting.
De wethouder sprak van een 'zorgvuldig proces' waarbij de participatie, oftewel het informeren van de belanghebbenden, belangrijk is. Op dat vlak ging het de laatste keer mis, want de familie Klumper moest in de krant lezen dat hun grondgebied in beeld was als nieuw bedrijventerrein, zonder dat ze op de hoogte waren. Daarmee was de kiem gelegd voor een verstoorde relatie met vader en zoons Klumper en de omwonenden aan de Misterweg.

Verkiezingen

De protesten werden met name omarmd door de oppositiepartijen Voor Winterswijk en CDA, die met hun opstelling mede de basis legden voor een overwinning bij de verkiezingen. Daarmee was de aanwijzing voor de weilanden aan de Misterweg als nieuw bedrijventerrein van de baan.
De locatie komt nu mogelijk opnieuw in beeld, want er wordt wéér een onderzoeksbureau in de arm genomen. Het vorige bureau kwam de vorige keer met een rapport dat op meerdere punten rammelde en dat huiswerk moest opnieuw gedaan worden. Het Elinksveld, met 5 hectare, stond van de 13 opties op nummer 1, maar werd evenals het Tuunterveld afgeschoten. Daarna kwam de Misterweg in beeld.
Het Elinksveld was te klein voor de groeimogelijkheden. Zo kwam vanuit onderzoek van de provincie naar voren dat Winterswijk behoefte zou hebben aan 18 tot 20 hectare aan nieuw bedrijventerrein. Ook vanuit ondernemersvereniging werd ingezet op zo'n 15 hectare voor de komende 20, 30 jaren.

'15 hectare geen voorwaarde'

Wethouder Visser ging maandagavond niet in op de gewenste grootte van het nieuwe bedrijventerrein, hoewel hij benaderd wordt door ondernemers. "Een vraag die ik veel krijg is van bedrijven die behoefte hebben om uit te breiden", zei Visser. "Maar 15 hectare is geen voorwaarde."
Maar, het vorige rapport is beschikbaar, kan het college daar niet mee uit de voeten om een nieuwe keuze te maken? Er wordt nu wéér een onderzoeksbureau in de arm genomen die ongetwijfeld weer met nieuwe opties zal komen. Visser: "Blijkbaar is het heel ingewikkeld om tot een goeie keuze te komen. We gaan de locaties opnieuw beoordelen en het is aan de raad om een keuze te maken."

Vertrouwelijk

Zoals gezegd wilde Visser niets zeggen over het aantal hectares bedrijventerrein dat als stip aan de horizon staat: "Er ligt een lijstje met uitbreidingsplannen van bedrijven, maar dat is vertrouwelijk, dus daar kan ik geen openheid van zaken over geven."
Dat verleidde fractievoorzitter André van Nijkerken van Morgen, die voorafgaand aan de verkiezingen al vraagtekens plaatste bij bedrijventerrein aan de Misterweg, tot de vraag in hoeverre de raad daarover wordt geïnformeerd. "Hoe staat het met de behoefte en komt er een analyse van de uitbreiding? En komt die naar ons toe?"
Dat zegde de wethouder toe. Bovendien wordt er volgens Visser niet alleen lokaal naar opties voor nieuwe bedrijventerreinen gekeken. "Er komt dit jaar nog een onderzoek in de regio."