Arnhem en omstreken

Kinderen krijgen moestuinles: ‘Zelfgemaakt eten is veel lekkerder'

Leerlingen krijgen moestuinles.
Leerlingen krijgen moestuinles. © Omroep Gelderland.
NIJMEGEN - In Gelderland is voor het eerst de opleiding tot moestuincoach gegeven. Negentien natuurliefhebbers hebben inmiddels hun diploma op zak. Hiermee kunnen ze kinderen alles leren over het zelf verbouwen van groente en fruit. In de schooltuin van bassischool De Aldenhove in Nijmegen zijn de wekelijkse lessen inmiddels in volle gang.
“Ik vind het heel leuk om te leren hoe ik zelf dingen goed kan planten, hoe ver en diep ik de zaadjes moet doen. Ook vind ik het leuk om te zien hoe het enorm groeit en fijn dat ik zo ook de natuur help”, vertelt de 11-jarige Yuna enthousiast.
De 9-jarige Dries heeft met de lessen een duidelijk doel voor ogen. “Als ik leer hoe ik goed kan planten, kan ik misschien thuis ook wel een moestuintje beginnen in mijn achtertuin. Dan kan ik eigen eten kweken en dat vind ik leuk, want zelfgemaakt eten is vaak veel lekkerder.”

Contact met de natuur versterken

De moestuinlessen op de Nijmeegse basisschool worden gegeven door Jorian Damen. De moestuincoach uit Overasselt is in het dagelijks leven werkzaam als boer. Volgens hem zijn de lessen niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen.
Leerlingen van basisschool de Aldenhove zijn enthousiast over de moestuinlessen.
Leerlingen van basisschool de Aldenhove zijn enthousiast over de moestuinlessen. © Omroep Gelderland.
“Veel mensen zijn het contact met de natuur aan het verliezen. Vijftien jaar geleden was het heel normaal om met de seizoenen mee te eten en hadden veel mensen een moestuin in hun achtertuin. Dat is nu steeds minder. Met deze lessen leren kinderen waar hun eten vandaan komt. Wij denken dat hun contact met de natuur hierdoor wordt versterkt.”

Betere voedselkeuzes

De gedreven coach hoopt dat de leerlingen hun ervaringen ook mee naar huis nemen. “Door zelf te planten, leren kinderen welke groente in welk seizoen groeit en waarom het goed is om Nederlandse seizoensgroenten te eten. Ik hoop dat ze groenten mee naar huis nemen om het daar lekker op te eten en het gesprek met hun ouders aangaan. Hopelijk maken de kinderen en hun ouders hierdoor uiteindelijk betere keuzes over hun voedsel."
De vierdaagse opleiding tot moestuincoach op kinderopvangcentra en scholen wordt gegeven door IVN Natuureducatie en de ecologische vereniging Velt. De opdrachtgever is Jong Leren Eten Gelderland. Het doel is met het inzetten van moestuincoaches kinderen te stimuleren, door zelf te kweken en proeven, meer groente en fruit te eten. In 2023 wordt de opleiding voor een tweede keer gegeven.