Gelderse Vallei

Meldpunt voor misstanden in De Glind na onderzoek Omroep Gelderland

Vermeende slachtoffers vertellen hun verhaal over De Glind.
Vermeende slachtoffers vertellen hun verhaal over De Glind. © Omroep Gelderland
DE GLIND - Jeugdzorgaanbieder Pluryn opent een meldpunt voor oud-bewoners en medewerkers van jeugddorp De Glind, zo blijkt uit interne communicatie in handen van Omroep Gelderland. Aanleiding is een journalistiek onderzoek van Omroep Gelderland, waarin tientallen oud-pleegkinderen vertellen over misbruik en mishandeling.
Donderdag brengt Omroep Gelderland een onderzoeksverhaal naar buiten over vermeende misstanden in Jeugddorp De Glind, een dorp bij Barneveld waar zo'n 120 pleegkinderen worden opgevangen in een kleine dorpsgemeenschap. De afgelopen maanden meldden zich tientallen oud-pleegkinderen die zeiden slachtoffer te zijn van fysieke en geestelijke mishandeling of seksueel misbruik binnen een pleeggezin.

'We werden niet geloofd'

De verhalen spelen in de jaren tachtig en negentig. Maar ook recent zijn er klachten bekend. Gemene deler in die verhalen, is dat oud-pleegkinderen zeggen dat ze niet werden geloofd of gehoord. Als er al bewijs van mishandeling of misbruik was, leidde dat zelden tot een aangifte.
In een interne mail verzoekt Pluryn medewerkers en bewoners om niet met de Omroep Gelderland te praten. Ze beloven dat er een meldpunt wordt ingericht waar zij terecht kunnen met hun verhaal.
Dat ging eerder niet goed. Uit een vertrouwelijk gespreksverslag blijkt dat al in 2019 enkele van de klachten bij de directie van Pluryn bekend waren. Drie oud-pleegkinderen deden toen hun verhaal. Ze spraken van tientallen andere slachtoffers. De directie beloofde 'graafwerk' en overwoog een onafhankelijke onderzoekscommissie. Daarvan kwam het niet. Na meer dan drie jaar geeft Pluryn nu toe dat er onvoldoende gebeurd is.

Speciale uitzending

De onderzoeksredactie van Omroep Gelderland deed de afgelopen maanden onderzoek naar deze verhalen over het vermeende misbruik binnen De Glind en de aanpak van de directie destijds. Wat begon met enkele verhalen, breidde zich langzaam uit.
Die verhalen komen aanstaande donderdag naar buiten in een speciale uitzending van In het Vizier van de Jager, en in artikelen op deze website. Naar aanleiding van het onderzoek van Omroep Gelderland, opent Pluryn op de dag van de uitzending een mailadres en telefoonnummer waar oud-bewoners en medewerkers hun verhaal kunnen doen. De organisatie spreekt zelf nu niet meer van een 'meldpunt', maar van een plek waar men in contact kan komen om hun verhaal te doen.
Donderdag verschijnen meerdere verhalen over jeugddorp De Glind op de website van Omroep Gelderland. Ook is een speciale aflevering te zien van In het Vizier van de Jager. Wil jij je verhaal doen? Mail dan naar inhetvizier@gld.nl