Stedendriehoek

8.500 eenden worden afgemaakt na nieuwe vogelgriepbesmetting

Medewerkers van de NVWA doen onderzoek naar vogelgriep bij een eendenbedrijf
Medewerkers van de NVWA doen onderzoek naar vogelgriep bij een eendenbedrijf © archief ANP
KLARENBEEK - Bij een eendenbedrijf in Klarenbeek (gemeente Voorst) is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, wat betekent dat dieren zieker worden en het virus sneller doorgeven. Om verspreiding te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op de locatie geruimd.
Het eendenbedrijf ligt in een regio waar de ophokplicht nog steeds geldt. In een zone van 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3-kilometerzone van het besmette bedrijf ligt één ander pluimveebedrijf dat door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal worden gecontroleerd op vogelgriep.

Vervoersverbod

In de 10-kilometerzone liggen drie pluimveebedrijven waarvoor een vervoersverbod geldt. Zo'n vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.
Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden, of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

'Hoog risico' voor pluimveehouders

Nancy Beerens, vogelgriepexpert van Wageningen Bioveterinary Research, concludeerde eerder deze week op een persconferentie dat de vogelgriep de afgelopen zomer is gebleven en voorlopig ook niet weg gaat. Dat baart haar grote zorgen. "Er is voor pluimveehouders een heel hoog risico aankomende winter."