Rivierengebied

Verrot hout en instortende muren, hier is de Molenprijs heel hard nodig

HELLOUW - "Laten we het interview maar buiten doen, want het gebouw dreigt in te storten waar we bijstaan." Aan de buitenkant is al goed te zien dat het oude Backhuijs van de Voorste Molen in Hellouw te lang verwaarloosd is. De Molenstichting voor het Gelders Rivierengebied wil het bakhuisje en de bijbehorende kippenschuur graag restaureren, maar heeft er geen geld meer voor. Een nominatie voor de Molenprijs 2022 biedt hoop: de winnaar krijgt 75.000 euro. "Zonder dat geld kunnen we de gebouwtjes niet in ere herstellen."
“Kijk, de dakpannen liggen helemaal los en de spanten daaronder zijn compleet verrot.” Bestuurslid Ton van Balken schuift een paar dakpannen van het Backhuijs opzij. “Dit moeten we nodig repareren, want anders stort dit huisje zo in.”
Het dak is niet het enige probleem van het oude bakhuisje. De muren zitten vol scheuren en de kozijnen zijn ook compleet verrot. En de oude kippenschuur op het erf verkeert in niet veel betere staat.
Verrot hout en instortende muren, hier is de Molenprijs heel hard nodig
De stichting wil de gebouwen graag in ere herstellen, maar heeft er geen geld voor. “De afgelopen twee jaar hebben we de molen zelf helemaal gerestaureerd”, vertelt Hans Vuuregge, een ander bestuurslid. “De roeden moesten compleet vernieuwd worden, we hebben de kap vervangen en alles opnieuw geschilderd. De molen staat er weer bij zoals in originele staat, maar dat was een hele klus. En het heeft ons meer dan twee ton gekost.”

Molenprijs is hard nodig

Het liefst wil de stichting ook de bijgebouwen nog restaureren. “We zouden graag laten zien hoe de molenaar hier 200 jaar geleden leefde”, legt Van Balken uit. “Op dinsdag is het bakdag en op woensdag wasdag in de sloot ernaast. En een kippenschuur, omdat de molenaar weinig geld verdiende en dus ook voor zijn eigen eten moest zorgen.”
Maar voor die restauraties is geld nodig. “Zo’n 60 à 70.000 euro”, schat Van Balken in. En daar komt de molenprijs om de hoek. Het project dat die prijs wint, krijgt 75.000 euro toegewezen. “Daarmee kunnen we alles doen wat we willen”, dromen de bestuursleden alvast. En wat als ze het geld niet winnen? "Dan moeten we echt het hoognodige doen om te voorkomen dat alles instort, maar kunnen we dit niet allemaal in de mooie oude staat terugbrengen."

Laatste dag om stemmen te winnen

De molen in Hellouw is een van de vier genomineerden voor de Molenprijs 2022. Stemmen van het publiek bepalen wie uiteindelijk met de prijs en het geld aan de haal gaan. “We hebben de afgelopen weken dus flink campagne gevoerd”, geeft Van Balken toe. “Deze zondag is de allerlaatste dag dat mensen kunnen stemmen, en dan horen we woensdag of we het geworden zijn.” Hij legt de laatste dakpan weer terug op zijn plek. “Hopelijk kunnen we daarna weer een fatsoenlijk dak bouwen. En een mooie oude oven, zodat we binnenkort het hele terrein in oude glorie hebben hersteld. Daar gaan we voor.”