Rijk van Nijmegen

‘Lul’ en ‘gladjanus’; politieke crisis in Berg en Dal, burgemeester in het nauw

Politici moeten werken aan herstel van vertrouwen
Politici moeten werken aan herstel van vertrouwen © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal ligt onder vuur omdat er twijfels zijn of hij integer en juist gehandeld heeft.
De twijfels komen voort uit een eerder onderzoek in de gemeente. Burgemeester Slinkman liet een integriteitsonderzoek uitvoeren naar kandidaat-wethouder Alex ten Westeneind. Dat gebeurde naar aanleiding van een vraag van CDA-raadslid Wim Bakker. Bakker zette vraagtekens bij het handelen van de kandidaat-wethouder in een kwestie rond uitgaanscentrum De Linde in Groesbeek.

Burgemeester ontploft

Het integriteitsonderzoek van de burgemeester pleitte Ten Westeneind vrij en er verscheen een verklaring vanuit de gemeente die hem zuiverde van alle blaam. Westeneind is inmiddels wethouder voor de partij Lokaal!
Maar tijdens een besloten presentatie van dat integriteitsonderzoek ging alle aandacht ineens naar burgemeester Mark Slinkman zelf. Hij ontplofte toen er kritiek klonk over het feit dat in dat onderzoek vrijwel alleen maar met de beschuldigde aspirant-wethouder was gesproken.
Om onduidelijke reden richtte de woede van de burgemeester zich op raadslid Wim Bakker. Die werd door de burgervader uitgemaakt voor 'lul' en 'gladjanus' en kreeg te verstaan dat als het aan Slinkman zou liggen hij uit de raad ‘geflikkerd’ zou moeten worden.

Commissaris van de Koning om hulp gevraagd

De kwestie liep zo hoog op dat de fractievoorzitters van vijf van de zeven partijen een front vormden en uit solidariteit met Bakker naar het provinciehuis gingen om de hulp in te roepen van commissaris van de Koning John Berends.
Betrouwbare bronnen melden dat met name het lekken of verspreiden van de vertrouwelijke vragen per app bij de delegatie centraal staat. "Dat maar liefst vijf partijen zich hebben gemeld zegt veel over deze hele zaak", aldus een raadslid dat anoniem wil blijven in verband met represailles.
Betrokkenen zijn uitermate voorzichtig in hun uitspraken over wat er allemaal is voorgevallen en laten weinig los. Niet in de laatste plaats omdat veel van de informatie uit geheime, besloten vergaderingen komt. Lekken uit zulke bijeenkomsten is strafbaar. Ook CDA-raadslid Wim Bakker wijst op die zwijgplicht en voegt daar diplomatiek aan toe dat Omroep Gelderland wel erg goed ingelicht is en dat hij er kapot van is.
De verantwoordelijkheid ligt echt bij het lokaal bestuur
woordvoerder van commissaris van de Koning John Berends
Commissaris van de Koning Berends heeft de bal inmiddels teruggelegd in de gemeente Berg en Dal, omdat die daar volgens hem hoort. “De verantwoordelijkheid ligt echt bij het lokaal bestuur”, zegt zijn woordvoerder daarover.
In een brief heeft Berends het advies gegeven om een gedegen onderzoeksbureau een integriteitsonderzoek naar beide partijen uit te laten voeren, dus ook naar de burgemeester. Daar moet nu in Berg en Dal een knoop over doorgehakt worden. “Uiteraard is de commissaris beschikbaar voor advies en raad."

Snel duidelijkheid

“Dat loopt nu”, zegt D66-fractievoorzitter Jos Verstegen daarover. “Wij zijn nu aan zet en zijn ons aan het beraden.” Over een aantal dagen, hooguit weken, moet daar volgens hem meer duidelijkheid in zijn. "Het heeft al veel te lang geduurd. Dat is heel pijnlijk ook, dat het zo lang duurt. De onderlinge samenwerking doet dat geen goed. De zeven fractievoorzitters zijn van mening dat we dit nu echt van tafel moeten krijgen. We zijn een half jaar bezig nu bijna.”
Ik hoop dat mensen zich realiseren wat dit met mij en mijn gezin doet
wethouder Alex ten Westeneind
De in opspraak geraakte wethouder Alex ten Westeneind laat Omroep Gelderland weten het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. “Ik hoop ook dat mensen zich realiseren wat dit met mij en mijn gezin doet.” Hij blijft erbij dat hij niets fout heeft gedaan. “Honderd procent”, aldus Ten Westeneind.
Bakker stelt niets tegen Ten Westeneind of Slinkman te hebben, maar dat het hem gaat om de vraag in zijn algemeenheid op wie raadsleden kunnen vertrouwen.
Een woordvoerder van burgemeester Mark Slinkman gaat niet specifiek in op de rol van de burgemeester. “Het gemeentebestuur en burgemeester Slinkman vinden integriteit erg belangrijk”, laat deze weten in een schriftelijke verklaring. “Een beschuldiging over integriteitsschending ligt dan ook zeer gevoelig bij alle betrokkenen, zowel bij de beschuldigde als bij de klager. Daarom doorlopen we de stappen die gezet moeten worden bij dergelijke stevige verdachtmakingen en beschuldigingen.”