Arnhem en omstreken

'Seksisme en gebrek aan respect', organisatie tentoonstelling Sonsbeek stapt op

Aude Mgba is een van de curatoren die donderdag ontslag hebben genomen.
Aude Mgba is een van de curatoren die donderdag ontslag hebben genomen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De artistieke leiding van de tentoonstelling Sonsbeek 20-24 is per direct opgestapt vanwege - naar eigen zeggen - jarenlange tegenwerking, seksisme, disrespect, institutioneel racisme en meerdere ernstige zaken. De tentoonstelling, die is gefocust op gender, ras en identiteit, zou nog tot 2024 duren.
Met een lange mail maakte de groep curatoren donderdagavond bekend per direct te stoppen met het project Sonsbeek 20-24. In de mail beschrijven de curatoren hoe zij de afgelopen jaren geprobeerd hebben seksisme, racisme en een onveilige werksituatie binnen Sonsbeek aan de kaak te stellen. Ze zeggen teleurgesteld te zijn in het bestuur van Stichting Sonsbeek, dat volgens hen wel beloofde actie te ondernemen, maar dat steeds maar bleef uitstellen.

'Seksisme en racisme'

'Sonsbeek 20-24; Force times distance' was een vijfjaren-kunsttraject, waarbij de curatoren probeerden samen met internationale kunstenaars te kijken naar de geschiedenis van Arnhem, waarbij ze zich ook focusten op gender, ras en identiteit. In hun ontslagmail schrijven ze dat er juist binnen de organisatie sprake was van seksisme en racisme. Daarnaast verwijten ze het bestuur van Stichting Sonsbeek mismanagement, waarvoor ze meerdere voorbeelden geven.

'Trieste conclusie pijnlijk proces'

Het ontslag is ook in de Arnhemse politiek opgevallen. SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink wil mondelinge vragen over de kwestie stellen aan het college van B&W. Al sinds 2019 zouden het artistieke team en (ex-)projectmanagers ernstige zorgen hebben geuit over budgetten, het algemeen bestuur en een gebrek aan structurele ondersteuning van het artistieke plan. “Het ontslag is de trieste conclusie van een lang en pijnlijk proces", schrijft het artistieke team.
Elfrink wil weten of het college op de hoogte was van de problemen en welke stappen zijn ondernemen. Ook vraagt hij zich af waarom het college de raad niet heeft geïnformeerd over het ontslag.
Zowel het team van curatoren als het bestuur van Stichting Sonsbeek was tot op heden niet bereikbaar voor een reactie bij Omroep Gelderland. Het bestuur van de stichting zegt bij De Gelderlander te hopen op een gesprek met de curatoren voor een toelichting. Bestuurslid Renate Eringa-Wensing zegt tegen de krant geshockeerd te zijn, maar zij wil niet zeggen of ze de kritiek inhoudelijk herkent.

Zie ook: