Stedendriehoek
Wat als je ineens stopt met het betalen van de energierekening?

APELDOORN - Het is algemeen bekend dat de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Zeker in tijden van inflatie hebben steeds meer mensen moeite om de rekeningen te betalen. Wat gebeurt er eigenlijk als de rekening niet betaald wordt? Kan dat zomaar? Dit zegt de expert.
In de uitzending van Lunchpauze op Radio Gelderland vroeg presentator Biem Buijs het aan Marleen van Beek. Zij is juridisch adviseur bij de Nationale AdviesBalie in Apeldoorn. Zij is heel duidelijk als het gaat om het moedwillig stoppen met betalen
'Nooit een goed idee'
“Ik zou er niet aan beginnen”, stelt Van Beek. “Het is nooit een goed idee. Je hebt namelijk een contract met een energiemaatschappij. Als je niet betaalt, kunnen ze je afsluiten. En dan moet je het openstaande bedrag alsnog betalen. Dus stoppen met betalen, heeft geen zin.”
“Als je toch stopt”, vervolgt ze. “Krijg je een betalingsherinnering en heb je twee weken de tijd om alsnog te betalen. Als je het dan nog niet doet, heeft de maatschappij het recht om de levering stop te zetten.”
Schuldhulpverlening
“Maar minister Jetten zegt dat niemand wordt afgesloten”, werpt Biem Buijs tegen. “Voor zover ik weet zijn daar geen afspraken over gemaakt met de energiebedrijven”, reageert Van Beek. “Jetten kan wel iets roepen, maar zolang er geen concrete afspraken zijn gemaakt, zou ik het er niet op gokken.”
“Maar als mensen het niet kunnen betalen, moeten die energiebedrijven toch wat”, stelt Buijs. “Mocht het zo zijn dat je de rekening niet kunt betalen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de gemeente en met schuldhulpverlening. Als er een verzoek voor het aflossen van je schulden loopt bij schuldhulpverlening, dan mag de energiemaatschappij de gaskraan niet dichtdraaien. Als je je vervolgens ook nog houdt aan de afspraken die je maakt met schuldhulpverlening, dan moeten ze ook gewoon blijven leveren.”
Extra tip
Tot slot heeft Van Beek een laatste advies. “Let goed op. Mocht je een brief in de bus hebben gekregen over een verhoging per 1 oktober, maak dan bezwaar. Want energiebedrijven moeten je dertig dagen de tijd geven om te beslissen of je dan wel bij die leverancier wilt blijven. Daar is in veel gevallen geen rekening mee gehouden. Als je zo'n brief krijgt, surf dan naar de website van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die verzamelen de klachten. Daarbij hebben ze een voorbeeldbrief voor het maken van bezwaar. Geef de klacht op en maak ook zeker bezwaar.”